Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Hoax o poľskom premiérovi zdieľali viaceré slovenské weby

.sita .slovensko

Slovenská stránka „Brat za brata” publikovala fotografiu, na ktorej sa nachádza poľský premiér Mateusz Morawiecki pred pamätníkom Stepana Banderu v Kyjeve, pričom premiér sa pred sochou symbolicky klania.

Hoax o poľskom premiérovi zdieľali viaceré slovenské weby Polícia Slovenskej republiky/Facebook

ako ďalej upozornil v tlačovej správe Policajný zbor SR, fotografiu zdieľali aj weby Pravda víťazí, Zem & vek, Realita sveta a Miro Del. Ide pritom o fotomontáž.

„Poľský premiér sa skutočne pred pár dňami poklonil v Kyjere pri pamätníku. Išlo však o Pamätník obetiam veľkého hladomoru z rokov 1932 až 1933," zdôraznila polícia. Úlohou hoaxu je podľa nej podkopanie spoľahlivosti poľského premiéra a prepojenie súčasnej podpory Ukrajiny na známy naratív fašizmu na Ukrajine, či na jej kontroverzného predstaviteľa z minulosti Stepana Banderu.

Polícia zároveň pripomína, že stránka „Brat za brata” zohrala jednu z hlavných úloh aj pri informačnej operácii „Ladomirová” týkajúcej sa falošných správ o poškodení ruského cintorína. „V tom čase kopírovala a publikovala statusy z facebookovej stránky ruskej ambasády na Slovensku takmer obratom. Ak ambasáda niečo v ten deň zmazala, menovaná stránka pristúpila k rovnakému kroku," uviedla polícia. Doplnila, že tá istá stránka zverejnila aj meno a fotografiu vtedajšieho starostu obce.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite