Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Prezidentka odobrila posunutie súdnej mapy na jún 2023

.tasr .slovensko

Prezidentka Zuzana Čaputová dnes podpísala vládnu novelu zákona o zmene a doplnení niektorých zákonov v súvislosti s novými sídlami a obvodmi súdov. Novelou sa posunul termín implementácie reformy súdnej mapy z 1. januára 2023 na 1. júna 2023. Vytvorenie dodatočného časového priestoru je podľa ministra spravodlivosti Viliama Karasa nevyhnutné na lepšiu prípravu reformy a zníženie rizík, ktoré by mohli ohroziť dobré ciele reformy.

Prezidentka odobrila posunutie súdnej mapy na jún 2023 SITA/Branislav Bibel

súčasný stav personálnych a organizačno-technických príprav objektívne nie je v takom stave, aby mohla byť reforma v januári spustená. Ide o základné právo ľudí na efektívny prístup k súdnej ochrane. Súdna mapa je jedným z najväčších zásahov do fungovania súdov v modernej histórii Slovenska. Podstata spočíva vo zväčšení súdnych obvodov a úprave príslušnosti jednotlivých súdov. 

Cieľom súdnej mapy je aj regulácia presunu sudcu z pracoviska do sídla a naopak, či zjednodušenie procedúry obsadzovania prvých miest sudcov správnych súdov. Cieľom je taktiež zavedenie pravidla, že súdne spisy krajských súdov v agende správneho súdnictva sa nepresúvajú na správne súdy, ak sa k 28. februáru 2023 nedosiahne obsadenosť správnych súdov aspoň na úrovni 50 percent celkového počtu sudcov toho-ktorého správneho súdu. Všetky opatrenia majú za cieľ zreálniť reformu súdnej mapy. Rozhodnutiu o návrhu na päťmesačný odklad predchádzal podrobný audit.

Päťmesačný odklad implementácie súdnej mapy v sebe zahŕňa obsahové zmeny, ktoré sú proti niektorým cieľom reformy, osobitne proti tomu, čo má protikorupčný náboj a súvisí s otázkou zriadenia správnych súdov. Myslí si to exministerka spravodlivosti Mária Kolíková (SaS). Podľa nej odklad nezahŕňa len presunutie o päť mesiacov, ale vytvára skupinu sudcov, ktorí budú môcť prejsť na správne súdy bez toho, aby prešli cez sudcovskú previerku.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite