Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Kollárove zníženie trestov za ekonomickú trestnú činnosť je konflikt záujmov, tvrdí Nadácia Zastavme korupciu

.sita .slovensko

Snaha Borisa Kollára o zmenu trestného zákona v čase, keď sú dvaja ľudia z jeho strany obvinení, je ukážkovým príkladom konfliktu záujmov, tvrdí Nadácia Zastavme korupciu.

Kollárove zníženie trestov za ekonomickú trestnú činnosť je konflikt záujmov, tvrdí Nadácia Zastavme korupciu SITA/Branislav Bibel

sadzby trestov v slovenskom trestnom zákone sú variabilné a sudcom dávajú možnosť zohľadniť všetky okolnosti v konkrétnom prípade. Výrazné zníženie trestov, či dokonca podmienečné tresty za ekonomickú trestnú činnosť by mohlo byť v rozpore s medzinárodnými záväzkami. V statuse na sociálnej sieti to uviedla Nadácia Zastavme korupciu v reakcii na výrok predsedu Národnej rady SR Borisa Kollára (Sme rodina), ktorý pre Denník N povedal, že sa na Slovensku uplatňujú privysoké tresty za ekonomické trestné činy a mali by sa znížiť.

Ako ďalej uviedli, je nesprávne meniť trestnú politiku štátu bez nevyhnutnej analýzy dopadov. „Borisovi Kollárovi odporúčame, aby sa Slovensko snažil priblížiť vyspelej Európe v oblastiach ako zdravotníctvo, školstvo, či ľudské práva menšín, kde zaostávame celé roky. K tomu sa totiž prihlásil aj vo vládnom programe. Jeho snaha o zmenu trestného zákona v čase, keď sú dvaja ľudia z prostredia jeho strany obvinení, je navyše ukážkovým príkladom konfliktu záujmov,“ pokračovala nadácia s tým, že by chceli Kollárovi pripomenúť, že podľa výpovedí viacerých bývalých verejných funkcionárov, ale aj podľa právoplatných rozsudkov bolo Slovensko skôr mafiánskym, než právnym štátom.

Boris Kollár sa pre Denník N vyjadril, že by sme mali mať sadzby porovnateľné s Rakúskom, Českom, Poľskom a Nemeckom. „Pokiaľ spáchate trestný čin, mali by ste zaň niesť primeraný trest a nie drakonický. Pokiaľ niekoho zabijete autom, mali by ste dostať rovnaký trest v Rakúsku, Česku, na Slovensku,“ uviedol Kollár a pokračoval s tým, že keď sa „hrabeme do jadra Európskej únie, tak doň poďme, ale nastavme si všetko rovnako. Nemôžeme mať také drakonické tresty, ničiť ľudí a rozbíjať im rodiny. Som aj za to, aby sme ľuďom nedávali 12 rokov za dva-tri jointy.“

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite