Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Festival Jeden svet ocenil filmy Návštevníci a Fragile Memory

.sita .slovensko

Medzinárodný festival dokumentárnych filmov Jeden svet pozná víťazné filmy. Odborná porota sa rozhodla udeliť hlavnú cenu až dvom dokumentom, a to poetickej snímke Veroniky Liškovej Návštevníci a ukrajinsko-slovenskému filmu Fragile Memory Igora Ivanka.

Festival Jeden svet ocenil filmy Návštevníci a Fragile Memory Filmdelights/Youtube Záber z filmu Fragile Memory

filmy, diskusie alebo projekcie pre školy si tento rok pozrelo viac ako 21 000 divákov online alebo v kinosálach. „Okrem stretnutí v bratislavských kinosálach si ho vďaka spolupráci s DAFilms.sk užili online aj ľudia na celom Slovensku a podarilo sa nám sprístupniť program aj nevidiacim a nepočujúcim divákom a diváčkam, ľuďom bez domova a seniorom v Domove tretieho veku. Naším zámerom je prinášať kvalitné dokumenty a dôležité témy pre všetkých bez rozdielu,“ zhodnotila riaditeľka festivalu Eva Križková.

Ako zhodnotila porota, Igor Ivanko v dokumente Fragile Memory majstrovsky prepája svoju lásku k filmovej tvorbe a lásku k svojmu starému otcovi, významnému ukrajinskému kameramanovi. Predtým, ako jeho starý otec úplne stratí pamäť pre Alzheimerovu chorobu, zbiera jeho spomienky prostredníctvom zreštaurovaných starých ukrajinských filmov a rodinných archívov. Druhý víťazný dokument Návštevníci režisérky Veroniky Liškovej sa začína ako antropologická štúdia života v Arktíde, no čoskoro sa premení na hlboký osobný príbeh Zdenky – antropologičky, ktorá skúma tému domova a jeho vnútorné významy.

Porota 23. ročníka festivalu Jeden svet tento rok udelila aj špeciálne uznanie dokumentu Mareka Kuboša +- 90, ktorý mal na festivale premiéru. Snímka je hravým, súčasným filmom oslavujúcim kinematografiu a jej najväčšie hodnoty, ako sú aj ľudské spojenie a spolupráca. Tento rok mali súťažné snímky možnosť získať aj cenu DAFilms Award. Promo balíček k uvedeniu filmu na portáli DAFilms.sk v hodnote 3000 eur získal dokument Odchádzania režisérky Miry Erdevički, ktorý práve vstupuje do distribúcie slovenských kín.

Od 28. novembra bude na filmovom portáli DAFilms.sk prístupná online kolekcia šiestich krátkych dokumentov, ktorá vznikla v rámci projektu My Street Films SK. Tento projekt angažuje začínajúcich filmárov a filmárky, ktorí absolvovali niekoľkomesačný tvorivý proces pod vedením filmových profesionálov. Vybrané filmy si v rámci projektu Jeden svet v komunitách budú môcť pozrieť diváci v kinách a kultúrnych centrách na Slovensku v priebehu celého nasledujúceho roka.

Medzinárodný festival dokumentárnych filmov Jeden svet sa koná pod záštitou prezidentky Slovenskej republiky Zuzany Čaputovej, primátora hlavného mesta SR Bratislavy Matúša Valla a Európskej komisie. Podujatie finančne podporil Audiovizuálny fond. Hlavným organizátorom je nezisková organizácia Človek v ohrození.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite