Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Arcibiskup Ján Orosch oznámil, že preformuluje úvodník k svojmu obežníku

.redakcia .tasr .slovensko

Trnavský arcibiskup Ján Orosch sa ospravedlnil rodinám obetí zo Zámockej ulice v Bratislave. Uviedol to v reakcii na medializované informácie z obežníka, ktorý adresoval kňazom Trnavskej arcidiecézy. Úvodník v dokumente chce preformulovať.

Arcibiskup Ján Orosch oznámil, že preformuluje úvodník k svojmu obežníku TK KBS/Marek Mucha Ján Orosch, trnavský arcibiskup

vyhlásenie na stránke tkkbs.sk:

Vzhľadom na reakcie, ktoré vyvolal môj dokument prísne interného charakteru, určený kňazom Trnavskej arcidiecézy, chcem vyjadriť moju blízkosť rodičom obetí na Zámockej ulici v Bratislave.

Veľmi ma mrzí, keď som neúmyselne spôsobil bolesť v dotknutých rodinách a v časti spoločnosti. Úvodník som nepísal verejnosti ako pastiersky list.

Dotkol som sa, opakujem nie verejne, ale interne, otázky vnútornej nevinnosti, keďže všetci sme hriešni.

Úvodník k obežníku preformulujem.

Mons. Ján Orosch, trnavský arcibiskup

Podľa medializovaných informácií sa v obežníku, ktorý dostali kňazi v Trnavskej arcidiecéze, objavilo v príhovore arcibiskupa Oroscha spochybnenie nevinnosti obetí útoku na Zámockej ulici. Orosch síce tvrdil, že ich vražda ho zasiahla a vrah bol podľa neho plný nenávisti, no priznal, že mu prekáža spojenie „nevinné obete“. Prostredníctvom otázok s obeťami strelca nepriamo spojil možnú drogovú závislosť či nemravné konanie.

Voči Oroschovým slovám sa ostro ohradila polícia. Označila ich za hrubú manipuláciu založenú na klamstve, ktorá dehonestuje pamiatku nevinných obetí a navyše podnecuje nenávisť a polarizáciu v spoločnosti.

Vyjadrenia cirkevného hodnostára kriticky komentovali i viacerí politici. Predseda vlády Eduard Heger (OĽANO) ich označil za veľmi nešťastné a hoci boli súčasťou interného dokumentu, myslí si, že je potrebné i v takom prípade vážiť slová.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite