Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Dáta bez pátosu: Veľké nedorozumenie Vlády SR. Nečisté hry a kde je zakopaný pes?

.dáta bez pátosu .slovensko

Možno je špekulantom niekto z domácej scény a nie na burze v Lipsku. A nebolo by prekvapením, ak by si svoje povinnosti „regulovať trh“ neplnila naša vláda/náš štát a nie EÚ a cudzie vlády a štáty. Tento text je o neregulovanom trhu neregulovaných odberateľov elektriny nad 30-tisíc kWhodín ročne, ktorí tvoria väčšinu spotreby elektriny na Slovensku.

Dáta bez pátosu: Veľké nedorozumenie Vlády SR. Nečisté hry a kde je zakopaný pes?

kedy bola drahá eletrina na burze

   1) Najdrahšia bola v auguste, veľmi drahá v septembri (492 a 386).

   2) V 4. štvrťroku je cena relatívne nízko, na úrovniach rovnakého štvrťroka 2021 (190 vs. 180).

   3) V novembri je cena pod úrovňou novembra roka 2021 (188 vs. 185).

Obdobie najvyšších cien máme na burzách za sebou. Novembrová cena je nižšia ako ktorýkoľvek z posledných 14 mesiacov (141).

ako a kedy reagovali dodávatelia elektriny

Nie všetci dodávatelia elektriny na Slovensku menia svoje cenníky dostatočne operatívne a rýchlo. Ale v každom prípade:

   1) Už začiatkom roka poslali (aj opakovane navýšené) odberateľom cenníky s vysokými cenami a už v 2. štvrťroku a pred letom ich mnohí opätovne navýšili.

   2) Júlové a augustové nárasty ceny elektriny v lete mnohí do cenníkov nepremietli, ale to neznamená, že mali letné cenníkové ceny priemerne pod úrovňou burzových cien.

   3) Následne dodávatelia cenníky upravili smerom hore v septembri a v októbri na najvyššie ceny v roku 2022.

   4) Prišiel november a cenníkové ceny sú stále na historických maximách. Cenníkové ceny absolútne nekorešpondujú s vývojom cien elektriny na burzách.

Dodávateľom sa podarilo v roku 2022 preniesť nárasty na zákazníkov okamžite, ale s prenesením poklesov cien elektriny váhajú. Ak dnes analyzujeme, kto je víťazom v reťazi: producent, prenosová sústava, dodávateľ, odberateľ, tak je to DODÁVATEĽ. 

Hneď na druhom mieste je štát s výberom vysokej DPH (aj keď plátcom ju musí postupne vracať), ktorá sa dnes uplatňuje na všetky faktúry v násobnej výške ako pred rokom či dvoma. O znížení DPH naša vláda neuvažuje, napriek tomu, že to bola úspešná forma pomoci v iných krajinách EÚ.

kedy mali a majú drahú elektrinu naše firmy

Naše firmy jednoznačne trpia na fakt, že trh dodávateľov je ovládaný zopár spoločnosťami. Druhým neblahým faktom je, že slovenský regulátor je slabý. Zvlášť v období fluktuácie cien a potreby „nazerania“ na marže dodávateľov sa nedeje prakticky nič. Osud odberateľov je v rukách dodávateľov.

Zmena dodávateľa je dnes prakticky nemožná, odberateľ dostane odpoveď, že „nie je záujem“, lebo je divoký trh.

Odoberať elektrinu „na spote“ sa podarí niektorým veľkým odberateľom, ale mnohí sa tohto módu domáhajú neúspešne.

Naše firmy, a to sú všetci s odberom nad úrovňou púťového stánku (viac ako 30-tisíc kWh ročne = odber 3,4 kW priebežne), majú dnes od dodávateľov tarify, ktoré odrzkadľujú ceny elektriny z augusta 2022. Ale cena je dnes v novembri na 1/3 hodnoty z priemeru augusta (492 vs. 142).

Beží už druhý mesiac s cenami pod 200 eur za 1 MWhodinu a väčšina taríf je v cene okolo 500 eur za 1 MWhodinu. Je v nej, samozrejme, prenos, distribúcia, straty a marža, ale to sú pri úrovni 500 eur len položky na úrovni desiatok eur.

výhľad – zatvorte to!

Ak dnes nie sú schopní odberatelia dostať cenu „na spote“, tak pre nich nemá zmysel pokračovať v prevádzke. A je jedno, či ide o hotel, športovú halu-štadión, dielne so zapojenými strojmi, kde treba kúriť, pekárne, kaviarne, sklady alebo iné typy prevádzok.

Celý problém vysokých cien elektriny, následne vysokých sadzieb dodávateľa pre firmy, následne vysokých nákladov firiem a na konci vysokých cien produktov a služieb je potrebné rozložiť presne do času = jednotlivých mesiacov roka 2022. Dnes už ideme „do normálu“ roka 2021, ale nie na SLOVENSKU.

Dnes je evidentné, že vláda nepracuje s dátami dobre a nie je schopná následne efektívne pomôcť. Tak bude niekto musieť pomôcť vláde. Téma nie je jednoduchá a preto obyčajný človek (ale ani dvaja-traja) nemusia byť schopní nájsť dobré riešenie.

čo navrhuje vláda

Vláda navrhla a diskutuje schému štátnej pomoci, kde je navrhovaným rozhodujúcim obdobím september a október. Nie je to dobrý návrh. Prečo?

   1) Ako vidno zo zmluvných taríf nižšie, obdobím s vysokými faktúrami za cenu elektriny bol už máj až september.

   2) Najvyššie tarifné ceny a aj faktúry budú mať firmy za október, november a asi aj december.

   3) Firmy, ktorým sa podarilo odoberať cenu „na spote“, mali najvyššie výdavky v júli, auguste a v septembri.

Ako vidno, vybrať obdobie „september – október“ nie je dobré. Lepším je celé obdobie od mája do konca roka 2022.

Vláda opäť meria jedným metrom. Poznáme to: celoplošne, všade a všetkým rovnako, bez poznania reality, opäť neskoro.

čo je najhoršie

   1) Pomoc prichádza neskoro. Firmy museli platiť vysoké faktúry a preddavky už v lete a na jeseň. Ich cashflow trpel a mnohé už prevádzky zavreli a obmedzili.

   2) Pomoc je v nedohľadne. Schéma štátnej pomoci sa teraz diskutuje, následne sa budú prijímať žiadosti a k výplate dôjde do 30. júna 2023. To už bude väčšina firiem zavretých a ľudia na dlažbe.

   3) Poberatelia sú v schéme pomoci odhadnutí v počte 1000. Čítate dobre. 1000. Podnikov a firiem s odberom nad 30-tisíc kWhodín ročne je desaťtisíc, možno v každom kraji. Počet subjektov, ktorým pôjde pomoc, má byť 1000 (slovom: tisíc).

   4) Málo. Celková pomoc je odhadnutá v sume 600 mil. eur. Áno, ak je to na 2 mesiace: september a október, tak sa vláda trafila a asi bude aj dosť. Ak to má byť na máj – december, je treba dať „1“ pred tú sumu pomoci.

záver

Je potrebné veľmi otvorene napísať, že na riešenie veľkých hospodárskych problémov (ako vláda rada vravi: najväčších kríz od II. svetovej vojny) nemôžeme nasadiť náhodne vygenerovaných obyčajných ľudí. 

Na pomoc ekonomike, firmám, udržanie produkcie a zamestnanosti, v podstate záchranu cashflow firiem a aj platieb daní štátu a platov zamestnancov je potrebné najať krízových manažérov, ktorí vedia pracovať s dátami a rozumejú im v grafoch a tabuľkách. Následne je možné očakávať, že ich správne vyhodnotia, navrhnú dobré riešenia a štát (vláda a parlament) ich okamžite prijme a pomoc vyplatí.

V pan..dé..mii nám zomrelo 30-tisíc ľudí, lebo Slovensko má mizernú zdravotnú starostlivosť a nebralo si príklady z úspešných krajín. Teraz robíme rovnakú chybu. Krajiny EÚ už dávno pomáhajú. Od jari. 

Ak sa okamžite vláda a regulátor nepozrie na to, ako sa správajú dodávatelia elektrickej energie, ktorej sa už na Slovensku vyrába takmer-dostatok pre našu vlastnú spotrebu (po zavretí Slovalca), tak uvidíme tieto dôsledky:

  • za rok 2022 veľmi vysoké marže a zisky dodávateľov elektriny,
  • obrovskú masu zavretých hlavne malých a stredých firiem,
  • desaťtisíce nezamestnaných hlavne zo sektora priemyselnej výroby a služieb,
  • množstvo nezaplatených faktúr za elektrinu, DPH, nevyplatené platy a odvody a opäť dane.

Na úvod stačia 2 grafy vyššie:

  • ako sa vyvíja a teraz klesá cena elektriny za posledné 3 roky,
  • séria navýšení tarifných cien dodávateľa elektriny na Slovensku.

Ak by ste nevideli ten graf cien elektriny, tak by ste si museli myslieť, že od októbra išla cena elektriny oproti letu hore o 40 % (360 vs. 499). Nie je to pravda. Od októbra je cena na úrovni 40 % z priemernej ceny v lete = v 3. štvrťroku (416 vs. 181).

Niekto má naopak okuliare, graf cien elektriny alebo oboje.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite