Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Na sklonku septembra bolo na slovenských školách menej než 9-tisíc žiakov z Ukrajiny

.sita .slovensko

Ich počet má klesajúcu tendenciu. V máji ich bolo vo vzdelávacom systéme 10 448, ich počet teda k 30. septembru poklesol o viac než 1 700 žiakov. Najväčšmi sa to prejavilo na základných školách. V tlačovej správe to uviedlo Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR.

Na sklonku septembra bolo na slovenských školách menej než 9-tisíc žiakov z Ukrajiny SITA/Martin Medňanský

„počet ukrajinských žiakov v slovenskom vzdelávacom systéme má teda klesajúcu tendenciu. Napriek tomu by som dal rád do pozornosti, že na webe ministerstva školstva sú stále k dispozícii pre školy zverejnené usmernenia, podporné materiály či informácie pre rodičov z Ukrajiny, ktoré sú v ukrajinskom jazyku. Zverejnené sú v špeciálnej záložke Situácia na Ukrajine,“ povedal šéf rezortu školstva Ján Horecký.

V materských školách je detí z Ukrajiny vyše 1 300. Najviac, temer 400, sa ich na predprimárnom vzdelávaní zúčastňuje v Bratislavskom a najmenej, 112, v Banskobystrickom kraji. Podobne je to aj na základných školách, kde sa vzdeláva necelých 6-tisíc ukrajinských žiakov, pričom 1 847 z nich navštevuje školy v Bratislavskom kraji a necelých 400 v Banskobystrickom. Slovenské stredné školy navštevuje 1 512 ukrajinských žiakov. Najmenej je ich v Trenčianskom a Žilinskom kraji, a to po 99. Najviac sa ich vzdeláva v hlavnom meste.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite