Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Pred 78 rokmi padli do zajatia generáli Viest a Golian, ktorí velili SNP

.marian Jaslovský .tasr .vojenský historický ústav .slovensko

Lesy v okolí Pohronského Bukovca, dedinky v Banskobystrickom okrese, sú plné histórie. Dnes ju pripomínajú zrekonštruované partizánske bunkre v lokalite Matúšová. Tu v časoch SNP sídlil oddiel Alexeja Semionoviča Jegorova a jeho spolubojovníkov a spolupracovníkov, ktorých počet sa po leteckom výsadku začiatkom augusta slušne rozrástol.

Pred 78 rokmi padli do zajatia generáli Viest a Golian, ktorí velili SNP Peter Zelizňák/Wikipedia

obyvatelia obce Pohronský Bukovec aktívne spolupracovali s partizánmi i s povstaleckými vojakmi. Zásobovali ich potravinami, šatstvom a poskytovali informácie o pohybe okupantov. Toto je aj miesto, kde Nemci zajali generála Rudolfa Viesta, veliteľa povstaleckej armády na Slovensku počas SNP a jeho blízkeho spolupracovníka, generála Jána Goliana.

Po obsadení Banskej Bystrice nemeckými jednotkami 27. októbra 1944 sa povstalecké velenie stiahlo na Donovaly. V noci z 27. na 28. októbra 1944 vydal Viest posledný rozkaz na prechod celej povstaleckej armády na partizánsky spôsob boja. 

Dňa 28. októbra absolvoval 54-ročný Viest spolu s 38-ročným Golianom prechod z Donovál po úbočiach Prašivej.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite