Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Juraj Šeliga podáva podnet na obnovenie vyšetrovania únosu Vietnamca

.tasr .slovensko

Poslanec Národnej rady (NR) SR Juraj Šeliga (Za ľudí) podáva na Generálnu prokuratúru (GP) SR podnet na obnovenie vyšetrovania únosu Vietnamca z roku 2017. Ako argumentoval, existuje dôvodné podozrenie, že slovenský vládny špeciál a slovenské štátne orgány boli zapojené do únosu vietnamského občana. Poukázal tiež na prebiehajúci súd v Nemecku s mužom zapojeným do únosu.

Juraj Šeliga podáva podnet na obnovenie vyšetrovania únosu Vietnamca SITA/Branislav Bibel

„nemci hovoria, že skutok sa stal, že to treba vyšetriť. Jedného už odsúdili a ďalší je obžalovaný a beží súd. Nerobme si medzinárodnú hanbu, netvárme sa, že s týmto nič nemáme, že sa tu nič nestalo,“ vyhlásil poslanec. Verí, že generálny prokurátor Maroš Žilinka začne konať a bude riešiť podozrenie, že niekto z bývalej vlády a polície kryl a pomáhal unášať vietnamského občana.

K únosu vietnamského podnikateľa a funkcionára tamojšej komunistickej strany Trinh Xuan Thanha z Berlína do Vietnamu malo dôjsť v júli 2017. Vietnamec bol v Nemecku v azylovom konaní, bol tak oficiálne chránený nemeckými úradmi. Nemecko sa v tejto súvislosti zaoberalo možnou slovenskou stopou v únose s možným zneužitím slovenského vládneho špeciálu.

Tento týždeň sa v Nemecku v súvislosti s únosom začal proces s 32-ročným vietnamským občanom. Obžalovaný je na berlínskom súde zo špionážnej činnosti a spoluúčasti na trestnom čine obmedzovania osobnej slobody. V roku 2018 odsúdili v Nemecku v prvom procese súvisiacom s týmto prípadom Vietnamca Longa N. H. za účasť na únose takmer na štyri roky väzenia. Tento verdikt je právoplatný.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite