Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Lengvarský očakáva od predstaviteľov lekárskych fakúlt návrhy na zvýšenie počtu slovenských medikov

.sita .slovensko

Tieto návrhy by rezort podľa neho zapracoval do rozpočtu a stanovil jednotnú koncepciu vzdelávania lekárov na Slovensku do budúcnosti.

Lengvarský očakáva od predstaviteľov lekárskych fakúlt návrhy na zvýšenie počtu slovenských medikov SITA/Branislav Bibel

minister zdravotníctva SR Vladimír Lengvarský (nom. OĽaNO) očakáva od predstaviteľov lekárskych fakúlt návrhy na zvýšenie počtu slovenských medikov študujúcich na Slovensku. Na brífingu po stretnutí s predstaviteľmi lekárskych fakúlt k ich financovaniu to uviedol minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nom. OĽaNO). Tieto návrhy by rezort podľa neho zapracoval do rozpočtu a stanovil jednotnú koncepciu vzdelávania lekárov na Slovensku do budúcnosti.

Minister financií a líder hnutia OĽaNO Igor Matovič po stretnutí zdôraznil, že jeho ponuka na zvýšenie počtu slovenských medikov študujúcich na Slovensku naďalej platí. Táto otázka však nie je ešte uzavretá, diskutovať sa podľa neho bude aj v akademických senátoch lekárskych fakúlt. Predstavitelia lekárskych fakúlt podľa Matoviča očakávajú garanciu dlhodobého plánu vzdelávania lekárov. „Je to prvé stretnutie, verím, že na konci dosiahneme dohodu,“ povedal.

Dekan Lekárskej fakulty UK Juraj Šteňo tvrdí, že zvýšiť počet študentov lekárskych fakúlt v súčasnosti prakticky nie je možné, resp. je limitované. Upozorňuje na to, že študenti medicíny majú obmedzený prístup k pacientom, keďže sa redukuje počet lôžok, na ktoré môžu byť prijímaní pacienti, a to pre nedostatok zdravotných sestier. Podľa neho je potrebné zlepšiť podmienky praktickej výučby klinických predmetov. „Na fakulte potrebujeme obnoviť prevádzku kliník, je na nich len zlomok dostupných lôžok. Na to, aby zo Slovenska odchádzalo menej absolventov, potrebujeme zlepšiť podmienky pre lekárov, aj novú Univerzitnú nemocnicu v Bratislave,“ povedal. Kým sa podľa neho nová univerzitná nemocnica postaví, je potrebné zlepšiť podmienky na existujúcich klinikách.

Počet slovenských medikov študujúcich na Slovensku v jednom ročníku na niektorej zo štyroch lekárskych fakúlt by sa mal zvýšiť o 500 na 1 200. Na minulotýždňovej tlačovej besede to uviedol minister financií Igor Matovič. Upozornil na to, že v súčasnosti študuje v jednom ročníku 690 slovenských medikov, 430 zahraničných medikov a fakulty by vedeli na štúdium umiestniť ďalších 100 medikov. Ak by namiesto zahraničných študentov prijali lekárske fakulty študentov zo Slovenska, počet slovenských medikov by sa mohol zvýšiť o 500. Podľa ministra financií si to vyžiada 5 miliónov eur na jeden ročník, čo by pri šiestich ročníkoch štúdia predstavovalo 30 miliónov eur. Podľa ministra financií, je potrebné, aby podiel slovenských študentov narástol na úkor zahraničných. „Na to nepotrebujeme ani viac priestoru ani viac vyučujúcich,“ dodal.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite