Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Prezidentka odobrila zmeny v štátnom rozpočte aj štrnásty dôchodok

.sita .slovensko

Zuzana Čaputová podpísala aj s novely zákonov o podpore obnoviteľných zdrojov energie a o obchodovaní s určenými výrobkami, ktorých držba sa obmedzuje z bezpečnostných dôvodov.

Prezidentka odobrila zmeny v štátnom rozpočte aj štrnásty dôchodok SITA/Diana Černáková

tohtoročné príjmy a výdavky štátneho rozpočtu sa zvýšia zhodne o 1,5 mld. eur. Vyššie výdavky chce vláda použiť na pomoc ľuďom a firmám. Vyplýva to z novely zákona o štátnom rozpočte na rok 2022, ktorý v stredu podpísala prezidentka SR Zuzana Čaputová. Do kapitoly rezortu práce by z celkovej výdavkovej sumy 1,5 mld. eur malo ísť 207,6 mil. eur, na výplatu 13. dôchodkov a na kompenzácie pre ohrozené skupiny 190 mil. eur. Do kapitoly rezortu hospodárstva by na pomoc firmám na základe schémy štátnej pomoci malo ísť 900 mil. eur. V kapitole všeobecná pokladničná správa bude na kompenzácie pre verejnú správu 200 mil. eur.

Hlava štátu odobrila aj viaceré ďalšie zákony. Podľa novely zákona o trinástom dôchodku penzisti dostanú štrnásty dôchodok v sume 35 eur až 210 eur až v decembri tohto roka. Pôvodne mali tieto dávky dostať v novembri, avšak parlament posunul vyplatenie štrnástych penzií na posledný mesiac roka. Pôjde o jednorazovú dávku vo výške 70 percent ich trinásteho dôchodku, ktorý im Sociálna poisťovňa vyplatila v júli tohto roka. Najvyššiu sumu 210 eur dostanú penzisti s najnižším dôchodkom a najnižšiu sumu 35 eur penzisti s najvyšším dôchodkom. Vyplatenie štrnástych dôchodkov si vyžiada 207,6 milióna eur. Štrnástu penziu by malo dostať 1 milión 435-tisíc penzistov, pričom priemerná suma štrnásteho dôchodku má dosiahnuť 144,70 eura.

Novela zákona o podpore obnoviteľných zdrojov energie a vysoko účinnej kombinovanej výroby, ktorú prezidentka tiež podpísala, prevzala štyri roky starú európsku smernicu o podpore využívania zelenej energie. Slovensko urobilo dôležitý krok k čerpaniu prostriedkov z plánu obnovy na energetické zelené projekty. Po novom sa pre palivá z biomasy používané v odvetví výroby elektriny a vykurovania ustanovujú kritériá udržateľnosti a požadované úspory emisií skleníkových plynov. Má sa tým zabezpečiť vysoká úspora emisií. Transpozíciou európskej smernice sa zvyšuje minimálny prah úspor emisií skleníkových plynov pre biopalivá, biokvapaliny a bioplyn v doprave vyrábané v nových zariadeniach. Cieľom je zlepšiť ich celkovú bilanciu, pokiaľ ide o skleníkové plyny.

Novela zákona o obchodovaní s určenými výrobkami, ktorých držba sa obmedzuje z bezpečnostných dôvodov, odstraňuje problémy aplikačnej praxe a mala by pomôcť zvýšiť konkurencieschopnosť našich podnikateľov v zahraničí. Zmeny, ktoré Čaputová tiež odobrila, budú platiť od 15. novembra. Dôvodom vypracovania novely bolo zaktualizovanie a zjednodušenie právnej úpravy pre potreby praxe pri udeľovaní a používaní licencií na obchodovanie s určenými výrobkami, ktorých držba sa obmedzuje z bezpečnostných dôvodov v rámci členských štátov Európskej únie, ako aj štátov mimo územia únie.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite