Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Prezidentka považuje posunutie účinnosti súdnej reformy za potrebné a nevyhnutné

.tasr .slovensko

Vyhlásila to po utorkovom stretnutí s ministrom spravodlivosti Viliamom Karasom.

Prezidentka považuje posunutie účinnosti súdnej reformy za potrebné a nevyhnutné SITA/Branislav Bibel

prezidentka SR Zuzana Čaputová považuje posunutie účinnosti súdnej reformy o päť mesiacov za potrebné až nevyhnutné. Vyhlásila to po utorkovom stretnutí s ministrom spravodlivosti Viliamom Karasom. Poukázala pritom na aktuálnu situáciu a mieru pripravenosti. 

„Minister ma zároveň uistil, že takáto zmena alebo takýto posun v čase a zmena niektorých podmienok nebudú mať žiaden vplyv na čerpanie finančných prostriedkov z fondu obnovy,“ uviedla Čaputová.

Predmetom debaty bola podľa jej slov aj právna úprava, respektíve aplikačná prax, ktorá sa týka šírenia dezinformácií či nenávistných prejavov. Prezidentka novinárov informovala, že minister v tejto veci koná. „Zvolal stretnutie odborníkov z oblasti trestného práva, z rôznych právnických profesii,“ uviedla. S Karasom sa zhodli, že je potrebné vyladiť, zjednotiť a zintenzívniť aplikačnú prax, pokiaľ ide o ochranu v oblasti verbálnych trestných činov. 

„Zaujímala som sa aj o to, ako postupujú práce na príprave zákona právnej úpravy práv LGBTI+ komunity,“ priblížila prezidentka. Minister ju v tejto súvislosti informoval aj o plánovaných a uskutočnených stretnutiach s dotknutými menšinami.    

Karas zdôraznil, že dosiahnutie udržateľného spoločenského zmieru je pre neho oveľa dôležitejšie než akékoľvek technické a právne riešenie. „Tak, aby sa jednoducho rozdelenie v spoločnosti neprehlbovalo. Aby sme sa naučili jeden druhého počúvať a rešpektovať aj odlišnosť,“ uviedol s tým, že by to malo byť vzájomné. 

Premiér Eduard Heger (OĽaNO) minulý týždeň zaviazal ministra spravodlivosti Karasa prípravou legislatívy na posilnenie práv osôb žijúcich v spoločnej domácnosti. Pripomenul záväzky z programového vyhlásenia vlády. Termín predloženia návrhu nešpecifikoval. 

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite