Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Minister financií chce zvýšiť počet slovenských medikov

.tasr .slovensko

Deklaroval, že rezort uvoľní peniaze, aby sa školám vynahradili straty z príjmov za zahraničných medikov.

Minister financií chce zvýšiť počet slovenských medikov SITA/Diana Černáková

minister financií Igor Matovič (OĽaNO) chce o stovky zvýšiť počet slovenských medikov na lekárskych fakultách na Slovensku. Deklaroval, že rezort uvoľní peniaze, aby sa školám vynahradili straty z príjmov za zahraničných medikov. Má ísť o milióny eur. Vyplýva to z jeho vyjadrenia na sociálnej sieti.

„Ministrovi som dal za ministerstvo financií ponuku, s ktorou môže osloviť všetky lekárske fakulty – Slovensko má eminentný záujem zvýšiť počet medikov približne zo 700 na 1 200 v ročníku už od nasledovného školského roka,“ skonštatoval.

Matovič poukázal, že na Slovensku vzdelávame v ročníku asi 430 medikov zo zahraničia. „Lekárske fakulty tvrdia, že zahraničných študentov musia prijímať, lebo od nich získajú približne o 4 000 eur ročne viac na študenta ako za slovenských medikov od štátu,“ podotkol.

Je preto podľa neho nerozumné, aby sa lekárskym fakultám nezaplatil rozdiel. „Považujem za znak absolútneho nerozumu nezaplatiť lekárskym fakultám spomenutý rozdiel a nezískať tak ročne dodatočné stovky miest pre slovenských medikov, pri ktorých je veľká šanca, že aj na Slovensku zostanú,“ dodal minister.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite