Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

LGBTI+ komunita žiada vládu o bezpečné prostredie a o zrovnoprávnenie s celou spoločnosťou

.tasr .slovensko

Organizácie na podporu práv LGBTI+ ľudí dnes predstavili iniciatívu Ide nám o život, ktorou chcú vládu a parlament vyzvať, aby vytvorili bezpečné prostredie pre život LGBTI+ ľudí, ich rodín a detí, a zároveň ich zrovnoprávnili s celou spoločnosťou.

LGBTI+ komunita žiada vládu o bezpečné prostredie a o zrovnoprávnenie s celou spoločnosťou SITA/Branislav Bibel

súčasťou výzvy je súbor požiadaviek na zlepšenie situácie LGBTI+ ľudí v našom štáte. Informovala o tom v tlačovej správe Miroslava Širotníková z Iniciatívy Ide nám o život.

Iniciatíva vyzýva vládu a poslancov NR SR na prijatie krokov, ktoré pomôžu k vytvoreniu pocitu bezpečia pre LGBTI+ ľudí. Komunita sa po tragickom útoku z 12. októbra, pri ktorom zomreli dvaja mladí ľudia Matúš Horváth a Juraj Vankulič, cítia ohrození. Organizátori výzvy veria, že konkrétne kroky môžu zabezpečiť, aby sa predstavitelia komunity cítili byť rovnoprávnou súčasťou slovenskej spoločnosti.

„12. októbra vrah chladnokrvne popravil dvoch mojich blízkych a postrelil moju kamarátku. ,Previnili‘ sa len tým, že sa narodili ako LGBTI+ ľudia a že sedeli vonku na lavičke v centre hlavného mesta krajiny EÚ v 21. storočí. Roky sme ako aktivisti pred tým varovali, robili sme všetko možné, čo je v našich silách, aby sme sa nedostali až do tohto bodu. Bolo nás však málo a nedokázali sme čeliť systematickej snahe veľkej časti spoločnosti, ktorá nás chce vymazať z verejného priestoru,“ hovorí majiteľ podniku Tepláreň a hovorca iniciatívy Ide nám o život Roman Samotný.

Do iniciatívy sa zapojilo viac ako 50 slovenských organizácií a občianskych združení. Spojili sa v nej LGBTI+ organizácie, organizácie venujúce sa ochrane ľudských práv a menšín, právnemu štátu, kultúre či ochrane životného prostredia. Poslanci a poslankyne NR SR neprijali zákon o partnerskom spolužití, Vláda SR sa zaviazala priniesť vlastný návrh zákona o pomoci LGBTI+ komunite, a tak ich iniciatíva Ide nám o život vyzýva na spoluprácu pri príprave účinných riešení.

Politickým predstaviteľom iniciátori navrhujú prijatie zákona o životnom partnerstve a možnosti osvojenia dieťaťa jedného z partnerov druhým partnerom, zabezpečenie medicínskej tranzície pre transrodových ľudí bez vynútených sterilizácií a iných nevyžiadaných lekárskych zákrokov, vymedzenie sa voči šíreniu nenávisti zo strany politikov a zavedenie disciplinárnej zodpovednosti za takéto výroky v parlamente, kroky na zefektívnenie činnosti orgánov činných v trestnom konaní pri stíhaní trestných činov z nenávisti a systematickú podporu vytvárania bezpečných priestorov a podporných služieb.

Iniciatíva pozýva verejnosť na spomienkové stretnutie, ktoré sa uskutoční vo štvrtok 27. októbra o 17:00 na Námestí SNP v Bratislave. Iniciatíva chce vyslať signál vláde a parlamentu o svojich požiadavkách na zrovnoprávnenie a zlepšenie ochrany LGBTI+ ľudí, ich rodín a detí na Slovensku.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite