Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Súd uznal, že Tomáš Szabó je vinný z prípravy vrážd prokurátorov

.tasr .slovensko

Špecializovaný trestný súd však považuje nepodmienečný 25-ročný trest odňatia slobody za dostatočný.

Súd uznal, že Tomáš Szabó je vinný z prípravy vrážd prokurátorov SITA/Jozef Habočík

tomáš Sz. je vinný z prípravy úkladných vrážd prokurátorov. Od uloženia súhrnného trestu senát Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Pezinku v utorok upustil. Za dostatočný považuje nepodmienečný 25-ročný trest odňatia slobody, ktorý si Tomáš Sz. odpykáva za účasť na úkladnej vražde novinára Jána Kuciaka, Martiny Kušnírovej a tiež za spolupáchateľstvo v prípade úkladnej vraždy podnikateľa Petra Molnára. Rozhodnutie je právoplatné.

Tomáša Sz. vylúčili na samostatné konanie po tom, čo na aprílovom pojednávaní priznal vinu. Skutky oľutoval. Súd preto vykonával v jeho prípade len dokazovanie, ktoré súviselo s výrokom o treste.

Vinný je z prípravy pokračovacieho obzvlášť závažného zločinu úkladnej vraždy súčasného generálneho prokurátora Maroša Žilinku, súčasného špeciálneho prokurátora Daniela Lipšica a bývalého námestníka generálneho prokurátora Petra Šufliarskeho. Tiež z trestných činov nedovoleného ozbrojovania a obchodovania so zbraňami.

„Pri zvážení spôsobu konania a pri zvážení miery účasti obžalovaného, súd takéto konanie považoval za mimoriadne závažné,“ vyhlásila predsedníčka senátu ŠTS Ružena Sabová. Dodala, že pri upustení od uloženia súhrnného trestu odňatia slobody senát prihliadal aj na možnosti resocializácie Tomáša Sz. už uloženým 25-ročným trestom. Okrem iného vzal do úvahy aj priznanie a oľutovanie skutkov. Za priťažujúcu okolnosť senát označil spáchanie viacerých spoločensky škodlivých trestných činov.

V prípade ďalších obžalovaných je potrebné širšie dokazovanie. Pre prípravu vrážd prokurátorov čelí obžalobe štvorica Marian K., Alena Zs., Dušan K. a Darko D. Objednávka na vraždy Žilinku a Lipšica mala prísť na jeseň 2017. V prípade Šufliarskeho približne o rok neskôr.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite