Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Kompenzácie cien energií pre firmy sa podľa SaS dajú uskutočniť aj bez schválenia štátneho rozpočtu

.sita .slovensko

Liberáli odmietajú, aby si vládna koalícia brala podnikateľov za svojich rukojemníkov.

Kompenzácie cien energií pre firmy sa podľa SaS dajú uskutočniť aj bez schválenia štátneho rozpočtu SITA/Diana Černáková

kompenzácie cien energií pre firmy sú podľa strany Sloboda a Solidarita (SaS) nevyhnutné, ale dajú sa uskutočniť aj bez schválenia štátneho rozpočtu. Liberáli takto reagovali na dnešné vyjadrenia vládnych predstaviteľov o tom, že pomoc pre firmy v boji s energetickou krízou je podmienená schválením štátneho rozpočtu pre rok 2023. SaS odmieta, aby si vládna koalícia brala podnikateľov za svojich rukojemníkov. Predstavená kompenzácia nie je pritom podľa liberálov ničím novým, len odkopírovaným českým návrhom.

„Na ministerstve hospodárstva sme pomoc pre podnikateľov zasiahnutých vysokými cenami energií navrhovali dlhodobo, avšak Igor Matovič ju blokoval. Teraz si však berie podnikateľov za rukojemníkov a žiada, aby bol schválený štátny rozpočet. Zabudol ale dodať, že aj v prípade neschválenia rozpočtu bude na kompenzácie cien energií v budúcom roku k dispozícií aj 900 miliónov eur schválených v tohtoročnom rozpočte, ktoré sa automaticky premietnu v rámci provizória. Takisto na kompenzácie budú k dispozícii aj európske zdroje, k využitiu ktorých sme vládu vyzývali od apríla,“ uviedol predseda SaS Richard Sulík.

Štát zastropuje pre slovenské podniky ceny elektriny a plynu. Ako uviedol na pondelňajšej tlačovej besede po rokovaní tripartity premiér Eduard Heger, firmy budú mať zastropované ceny energií od 1. januára budúceho roka do 31. marca. Pri elektrine bude cena zastropovaná na úrovni 199 eur za megawatthodinu a pri plyne 99 eur za megawatthodinu. Osemdesiat percent sumy nad týmito zastropovanými cenami bude preplácať štát. „Koncom marca sa uvidí, či budeme pokračovať v tejto pomoci,“ povedal Heger s tým, že táto pomoc pre firmy v boji s energetickou krízou je podmienená schválením štátneho rozpočtu pre rok 2023.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite