Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Matovičov status „som hetero“ považuje Marcinková za necitlivý. SaS navrhujú vytvoriť inštitút partnerského spolužitia

.sita .slovensko

Podpredseda vlády a šéf hnutia Obyčajný ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO) Igor Matovič v nedeľu večer zverejnil na sociálnej sieti status s názvom Som hetero, kde napísal, že je muž a cíti sa ako muž. Poslankyňa za stranu Sloboda a Solidarita (SaS) Vladimíra Marcinková dnes na tlačovej konferencii označila Matovičov status za „nevhodný a necitlivý.“

Matovičov status „som hetero“ považuje Marcinková za necitlivý. SaS navrhujú vytvoriť inštitút partnerského spolužitia SITA/Diana Černáková

s poukazom na to, že Matovič k statusu pridal hashtag Nehanbite sa za seba, dodala: „Ja sa za to, čo napísal, hanbím.“ Zároveň vyzvala všetkých politikov, aby v sebe našli ľudskosť a slušnosť a nepovzbudzovali homofóbne nálady.

Matovič zrejme reagoval na výzvu moderátora TA3 Rastislava Ilieva, ktorý sa počas nedeľného vysielania pri príležitosti svetového dňa coming outu verejne prihlásil k LGBT komunite. Zároveň vyzval aj ďalšie známe osobnosti, hercov a umelcov, aby tak tiež urobili. „Pred 23 rokmi som sľúbil Pavlínke pred oltárom vernosť a zatiaľ svoj sľub plním a neplánujem do smrti prestať. Som tiež presvedčený, že deťom by sme mali v rodine a škole od mala vštepovať úctu k ideálom, aby mali vo svojom živote nastavený kompas. Prepáčte,“ napísal ešte Matovič.

liberáli navrhujú vytvoriť inštitút partnerského spolužitia

Strana Sloboda a Solidarita (SaS) navrhuje vytvoriť na Slovensku inštitút partnerského spolužitia. Týkal by sa osôb opačného aj rovnakého pohlavia. Ako informoval dnes na tlačovej konferencii poslanec za SaS Ondrej Dostál, Slovensko je jednou zo šiestich krajín Európskej únie, ktorá nemá nijakým spôsobom upravené vzťahy osôb rovnakého pohlavia. „Návrh je novelou ôsmich zákonov a nie je ním dotknutý zákon o rodine,“ zdôraznil Dostál. Cieľom je potvrdiť vzťah dvoch fyzických osôb bez ohľadu na pohlavie vo vzťahu k štátu a k tretím osobám.

Dostál si myslí, že návrh má potenciál prejsť v parlamente, pretože vychádza z programového vyhlásenia vlády, na ktorom sa vtedajší koaliční partneri dohodli v roku 2020 a zakomponovali doň záväzok zlepšiť legislatívu v oblasti majetkových práv osôb žijúcich v spoločnej domácnosti. V prípade schválenia návrhu by podľa jeho slov nevzniklo plnohodnotné životné partnerstvo, ako to predtým navrhoval poslanec Tomáš Valášek z Progresívneho Slovenska a ktorého návrh neprešiel, ale „iba úprava majetkových práv a niektorých životných situácií.“ Ide napríklad o sprístupňovanie zdravotnej dokumentácie, zavedenie bezpodielového spoluvlastníctva, zaradenie partnerov do prvej dedičskej skupiny, sprevádzanie k lekárovi, nárok na ošetrovné, plnenie z poistného po smrti poisteného partnera, poukazovanie dávky na účet inej osoby na žiadosť poberateľa dávky či jednorazové odškodnenie v prípade smrti v dôsledku pracovného úrazu, alebo choroby z povolania. Partnerské spolužitie má podľa návrhu liberálov vzniknúť aj zaniknúť formou notárskej zápisnice.

Podľa Dostála nejde o reakciu na minulotýždňový útok na ľudí z LGBT komunity, pretože návrh majú pripravený už viac ako rok. „V auguste 2021 sme ho zaslali koaličným partnerom a v auguste 2022 sme ho predložili, ale zhodou okolností bol odsunutý na októbrovú schôdzu,“ povedal Dostál.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite