Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Poslanci budú hlasovať o odvolaní Matoviča o 17:00. Taraba žiada od SaS predčasné voľby

.sita .slovensko

Národná rada SR (NR SR) bude o odvolaní Igora Matoviča (Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti) z postu ministra financií hlasovať dnes o 17:00. Informoval o tom predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina). Hlasovanie sa presunulo na neskôr, keďže Matovič mal v pléne dlhý prejav, rečnil zhruba dve a pol hodiny. V súčasnosti je obedná prestávka do 14:15.

Poslanci budú hlasovať o odvolaní Matoviča o 17:00. Taraba žiada od SaS predčasné voľby SITA/Diana Černáková

Pod návrh skupiny 32 poslancov na vyslovenie nedôvery Matovičovi sa okrem SaS podpísali poslanci Hlasu-SD a nezaradení poslanci Tomáš Valášek a Miroslav Kollár, ktorí sa do parlamentu dostali na kandidátke strany Za ľudí.

Vo svojom vystúpení Matovič vyhlásil, že ak ho odvolajú, dostane strana Sloboda a Solidarita (SaS) ponuku vrátiť sa naspäť do koalície. „Keď ma odvoláte, tak Sulík tú ponuku na návrat dostane. Ja to nebudem vetovať, nebudem sa hádzať o zem, nebudem si ako Riško kresliť červené čiary, dávať ultimáta a vydierať," povedal Matovič. Zároveň zdôraznil, že tak urobí preto, že si váži ľudí v OĽaNO aj ostatné strany v koalícii, aj keď to určite nebude v súlade s jeho cítením. Podľa svojich slov je hlboko presvedčený, že SaS po troch povaleniach vlády do politiky nepatrí, „je to škodná v politike a vždy pokazí to, že tu konečne máme šancu žiť bez mafie pri moci.“ Túto „horkú pilulku“ prehltne v záujme toho, aby sa k moci nedostali mafiáni a fašisti, skonštatoval.

Matovič zároveň vyjadril názor, že predseda SaS Richard Sulík sa už s opozíciou dohodol na predčasných voľbách, a preto sa mu Hlas-SD podpísal pod návrh na jeho odvolanie. Podľa Matovičových slov je Sulík „amorálne monštrum“ a byť s ním v jednej koalícii bolo „strašné“. Tvrdí, že po odchode šéfa liberálov z vlády prebiehajú koaličné rady aj rokovania Vlády SR hladko a bez hádok, lebo tam nie je človek, ktorý si „vkuse dáva ultimáta, vydiera a vyhráža sa a podporí návrh z programového vyhlásenia vlády len vtedy, keď to za niečo iné zobchoduje".

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite