Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Mimovládky odovzdali poslancom výzvu na zmenu paragrafu 363

.sita .slovensko

Zástupcovia mimovládnych organizácii doručili do Národnej rady SR verejnú výzvu na zmenu paragrafu 363 Trestného poriadku. Ako v tejto súvislosti informovali, pod výzvu sa im podarilo vyzbierať 25-tisíc podpisov. Predmetný paragraf by podľa organizácii nemal pomáhať obvineným unikať pred súdom.

Mimovládky odovzdali poslancom výzvu na zmenu paragrafu 363 SITA/Branislav Bibel

návrhy na zmenu paragrafu 363 z dielne poslancov minulý týždeň v parlamente neuspeli. „Poslanci, ktorí v parlamente hlasovali proti jednému návrhu a pri druhom zvolili obštrukciu, ignorujú nielen vlastný sľub z programového vyhlásenia vlády, ale aj názor 25-tisíc občanov, ktorí podpísali našu výzvu,” uviedla riaditeľka Nadácie Zastavme korupciu Zuzana Petková. Ak sa súčasná menšinová vláda chce podľa nej naďalej nazývať protikorupčnou, musí o tom presvedčiť verejnosť.

Podľa výkonnej riaditeľky organizácie Via Iuris Kataríny Batkovej súčasné znenie paragrafu dáva generálnemu prokurátorovi príliš širokú a silnú právomoc zasiahnuť do akéhokoľvek trestného stíhania ešte pred tým, ako sa dostane na súd. „Generálny prokurátor používa paragraf 363 netransparentne a nepredvídateľne,” skonštatovala a tým, že okrem zmeny paragrafu je potrebné zúžiť aj právomoci generálneho prokurátora pri jeho používaní. „Dôvodom pre zrušenie právoplatného rozhodnutia generálnym prokurátorom by malo byť iba podstatné pochybenie, ktoré mohlo ovplyvniť rozhodnutie vo veci,“ dodala Batková.

Paragraf 363 Trestného poriadku umožňuje generálnemu prokurátorovi zrušiť právoplatné rozhodnutie prokurátora alebo policajta v prípravnom konaní, ak ním bol porušený zákon.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite