Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Dáta bez pátosu: Povzdych – kde „soudruzi“​ v Nemecku urobili chybu?

.dáta bez pátosu .slovensko

Elektrická energia z vetra a zo slnka, ale aj z vody je najzelenšia, najčistejšia. Nie je najlacnejšia a už vôbec jej nie je hocikoľko a hocikedy, lebo EÚ sa rozhodla (a Slovensko rovnako) platiť za ňu od prapočiatku obrovské ceny. To preto, aby sa zaplatili investície do tých zelených zdrojov.

Dáta bez pátosu: Povzdych – kde „soudruzi“​ v Nemecku urobili chybu?

ak nás pamäť neklame, tak na Slovensku to bolo za slnko = solar viac ako 400 eur za 1 MWh celých 7 rokov a aj dnes je to viac ako 200 eur. Všetci sme to platili a všetci to platíme vo faktúrach a tieto premrštené sumy dostávajú výrobcovia „zelenej“ energie prostredníctvom dlhodobo garantovaných zmlúv.

nie a nie zafúkať

Ale nie o tom sme chceli. Ak sa pozriete na 2 dni s rozdielom presne 1 týždňa na produkciu elektrickej energie v Nemecku, tak 11. septembra vidíte minimálnu produkciu asi 3 GW z VETRA, pričom o týždeň je to takmer 10-násobok a 28 GW z VETRA. Vybudované kapacity veternej energie v Nemecku sú dokonca viac ako 60 GW.

Táto zelená energia je len vtedy, keď fúka. A inokedy nie je. Ale spotreba a potreba, samozrejme, je a je potrebné ju sanovať a spotrebiteľom elektrickú energiu dodať. Odkiaľ? No odkiaľ?

A preto v pozadí postavených obrovských kapacít produkcie = výroby zelenej energie musia byť iné zdroje. Typicky to budú jadrové alebo uhoľné elektrárne. Tá voľba a vsadenie na plynové elektrárne moc nevyšla (majú produkciu CO2 len o polovicu menej ako uhoľné), a tak je na scéne naspäť uhlie.

výborný príklad so splachovaním wc

Situácia je podobná, ako keby ste si splachovanie WC nastavili na dažďovú vodu zo strechy domu, ale bez zásobníka. Proste viete spláchnuť po malej, ale aj po veľkej potrebe LEN vtedy, keď vám prší na strechu. To sa, samozrejme, deje náhodne, len niekedy a aj v upršanom regióne (kde toto riešeNIE má význam), nie vždy.

A preto si na to WC musíte namontovať aj prívod vody z vodární, aby ste sa doma neudusili a mohli potrebu vykonávať priebežne a vždy, keď niekomu treba. A to už nehovoríme o situácii, keď príde návšteva.

Samozrejme, že môžete tvrdiť, že máte geniálne, k prírode šetrné a dokonca aj lacné riešenie, ale nemáte ho hocikedy. V podstate ho máte len niekedy. A je pochopiteľné, že nebudete rozporovať, že mať záložné a spoľahlivé riešenie v podobe rúrky od vodární zo studenovodného potrubie je nezmysel, prekonané riešenie a že to NE TRE BA.

Ale hlavne v Nemecku si povedali, že sa, obrazne povedané, „bude splachovať len dažďovou vodou“. GREEN DEAL.

Dnes už vieme, ako to dopadlo. Slnko je len cez deň, vietor prevažne len v zime, voda niekedy vôbec. Plynu nie je dosť a už vôbec nie lacného, do problému namočili takmer celú Európu a riešenie je v nedohľadne, a tak naďalej splachujú studenou vodou z vodární. Alias: spustili uhoľné elektrárne a dnes už s kapacitou 25 GW, pričom v 2019 to bolo 13 GW, v 2020 17 GW a minulý rok okolo 20 GW.

Zanecháva to obrovskú uhlíkovú stopu (skoro kilo CO2 na vyprodukovaný 1 kWh), a to je 5-krát viac ako dnes vo Francúzsku. Tam majú namiesto tých uhoľných elektrání jadrové reaktory. Ešte k tejto téme budeme počuť veľa a veľmi dlhú dobu.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite