Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Energetické novely a platy zdravotníkov prerokujú poslanci v skrátenom konaní

.sita .slovensko

Po schválení energetických noviel bude mať ministerstvo voľnejšie ruky pri vyhlasovaní stavu núdze v energetike či všeobecného hospodárskeho záujmu pri cenách energií. V prípade schválenia novely o platoch zdravotníkov si úpravy platov pri nezmenenom počte zdravotníkov vyžiadajú 232 miliónov eur v budúcom roku s postupným rastom na 273 miliónov eur v roku 2026.

Energetické novely a platy zdravotníkov prerokujú poslanci v skrátenom konaní SITA/Diana Černáková

energetické novely zákonov, ktoré majú pomôcť v boji proti drahým energiám, prerokujú poslanci v skrátenom legislatívnom konaní. Schválili to poslanci v parlamente. Vláda na návrh Ministerstva hospodárstva SR predložila do pléna novelu zákona o energetike a zákona o regulácii v sieťových odvetviach. Po schválení noviel bude mať ministerstvo voľnejšie ruky pri vyhlasovaní stavu núdze v energetike či všeobecného hospodárskeho záujmu pri cenách energií.

Vďaka spomínaným novelám sa rozšíri koncept stavu núdze v elektroenergetike a plynárenstve. „Štát tak bude mať dostatočné legislatívne nástroje, vďaka ktorým bude môcť pružne a efektívne reagovať na prípadný vznik stavu núdze,“ podotkol rezort hospodárstva. V stave núdze bude možné na základe rozhodnutia vlády nariadiť účastníkom trhu s elektrinou alebo plynom opatrenia na zabezpečenie dostupnosti elektriny za určené ceny resp. za primeranú náhradu vo forme úhrady primeraných nákladov. Ukladané opatrenia musia byť primerané, nediskriminačné a transparentné. Opatrenia môže ministerstvo nariadiť len v nevyhnutnom rozsahu a po nevyhnutnú dobu.

Koncept stavu núdze sa rozšíri na obdobie, kedy veľkoobchodná cena elektriny a plynu dosahuje hodnoty, ktoré môžu spôsobiť cenovú nedostupnosť elektriny či plynu pre odberateľov a súčasne môžu viesť k ohrozeniu bezpečnosti štátu, života a zdravia veľkej skupiny odberateľov alebo značným hospodárskym škodám u koncových odberateľov elektriny.

Po schválení noviel energetických zákonov bude môcť ministerstvo hospodárstva vydať všeobecný hospodársky záujem na zabezpečenie bezpečnosti, pravidelnosti, kvality a ceny dodávok elektriny a plynu pre domácnosti. Tým môže ministerstvo zabrániť negatívnemu vplyvu vysokého nárastu cien elektriny a plynu na najzraniteľnejších odberateľov.

parlament prerokuje zvýšenie platov zdravotníkov v zrýchlenom konaní

Parlament prerokuje návrh novely zákona o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti v zrýchlenom konaní. Schválili to vo štvrtok poslanci. Návrh na skrátené legislatívne konanie vláda zdôvodnila hrozbou hospodárskych škôd, ktoré môžu vzniknúť v prípade hromadných výpovedí zdravotníckych pracovníkov v nemocniciach, ale aj poklesom záujmu študentov o štúdium zdravotníckych profesií či odchodom zdravotníkov zo systému.

Novela počíta so zvýšením platov všetkých zdravotníkov v ústavných zdravotníckych zariadeniach a ambulanciách záchrannej zdravotnej služby od 1. januára 2023. Úpravy si pri nezmenenom počte zdravotníkov vyžiadajú 232 miliónov eur v budúcom roku s postupným rastom na 273 miliónov eur v roku 2026. Začínajúci lekár bez praxe si v prípade schválenia novely polepší o 279,15 eura a lekár so špecializáciou a dvadsaťročnou praxou o 421,60 eura. Začínajúca sestra bez praxe bude mať vyšší plat o 202,63 eura, sestra špecialistka s dvadsaťročnou praxou o 388,55 eura. Pri výpočte základných platov sa zvýšia koeficienty a započítajú sa odpracované roky, a to do maximálnej výšky 20 rokov. Novela tiež navrhuje zdravotníkom uznať odpracované roky v zahraničí a časť obdobia stráveného na materskej a rodičovskej dovolenke. Na jedno dieťa možno započítať najviac tri roky a spolu za všetky deti najviac šesť rokov materskej a rodičovskej dovolenky.

Novela nenapĺňa všetky požiadavky, ktoré majú na vládu lekári. Lekárske odborové združenie trvá na splnení všetkých ôsmich požiadaviek na zlepšenie stavu zdravotníctva. Premiér Eduard Heger v stredu po tom, čo vláda schválila návrh na zvýšenie platov 25 zdravotníckym profesiám, zdôraznil, že vláda tiež vyčlenila financie na rekonštrukciu súčasných a výstavbu nových nemocníc. Zároveň vyzval lekárov, aby prehodnotili svoje výpovede.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite