Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Poslanci odmietli zmenu paragrafu 363, chýbal jeden hlas

.sita .slovensko

Za posunutie návrhu do druhého čítania hlasovalo 72 z prítomných 144 poslancov, na posunutie návrhu do ďalšieho legislatívneho procesu tak chýbal jeden hlas.

Poslanci odmietli zmenu paragrafu 363, chýbal jeden hlas SITA/Diana Černáková

poslanci Národnej rady dnes neposunuli do druhého čítania návrh na úpravu zákona paragrafu 363 Trestného poriadku. Za posunutie návrhu do druhého čítania hlasovalo 72 z prítomných 144 poslancov. Na posunutie návrhu do ďalšieho legislatívneho procesu tak chýbal jeden hlas. Cieľom úpravy bolo, aby jeho znenie zodpovedalo pôvodnému zmyslu, a tým by sa mala odstrániť nezákonnosť v prípravnom konaní. Návrh do parlamentu predložili poslanci Lukáš Kyselica a Milan Vetrák (obaja OĽaNO). Podľa poslancov sa touto úpravou malo zlepšiť dodržiavanie zákazu negatívnych pokynov, ktoré sa obchádzajú využitím paragrafu 363 Trestného poriadku.

„Treba umožniť vo veciach, v ktorých súd ešte nekonal a vec bola v prípravnom konaní prokurátorom postúpená inému orgánu, alebo ktorým bolo zastavené alebo podmienečne zastavené trestné stíhanie, alebo ktoré spočíva na chybnom procesnom konaní, aby nezákonnosť napravil generálny prokurátor SR," tvrdia poslanci. Sú presvedčení, že by sa mala zmeniť platná právna úprava, ktorá nezodpovedá pôvodnému zmyslu paragrafu 363 Trestného poriadku, ani Judikatúre Ústavného súdu či pochybnostiam generálnej prokuratúry, a to do stavu, v akom bola zavedená v roku 2005.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite