Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Dáta bez pátosu: Benzín konečne s cenou pod 1,70 € - a poďme ďalej!

.dáta bez pátosu .slovensko

Nie, nie sme vizionári a aj v našich predikciách spred 5 týždňov na začiatku augusta sme len zosúlaďovali pokles cien ropy s očakávaným poklesom ceny palív - benzínu.

Dáta bez pátosu: Benzín konečne s cenou pod 1,70 € - a poďme ďalej!

v Amerike, kde sú na križovatke v každom rohu 4 pumpy a každá iného predajcu, reaguje cena benzínu na pokles/rast ceny ropy okamžite - v horizonte dní.

V Európe s dominantnými hráčmi skonsolidovanými od ťažby, cez, rafinérie a siete púmp sa načakáme. Ale presne ako sme predikovali, máme dnes na začiatku školského roka cenu benzínu na EUR 1,67 za 1 liter. Ďakujeme pekne a dodávame:

len tak ďalej

Z rekordnej ceny 1,95 sme zišli o 27 centov dole, čo je 14%. Štát neprispel ničím a berie si aj z dnešnej ceny 1,67 eura rovných:

  • 28 centov na DPH
  • 52 centov na spotrebnej dani
  • SPOLU 80 centov z každého litra benzínu. Ale nemá na pomoc núdznym domácnostiam-rodinám-jednotlivcom s energetickým balíčkom = jednorazovou mesačnou dotáciou napríklad 100 eur. Nemá, lebo máme pažravý štát, drahú štátnu správu a nefunkčného regulátora.

U nafty sa vzhľadom na pokračujúce odstávky tak MOLu v Maďarsku, ako aj OMV v Rakúsku ešte načakáme. Obnova výroby je predbežne plánovaná o 3 týždne: ku koncu septembra. Následne dobré správy k nafte na čerpačkách až v októbri.

Ešte na cene nafty pridáva fakt, že je efektívne vyrábať elektrickú energiu z dieslu a tak sa aj deje a aj si producenti robia zásoby na zimu. Každopádne, aj cena elektriny ide trvale a postupne dole. O tom v inom článku, ale Francúzi spustením jadrových reaktorov Európu nakoniec spasia, aj keď z úst nemeckých EÚ vodcov takúto vetu nečakajme.

Stále sme v zajatí démonov spoliehajúcich sa pri potrebe dodatočnej výroby „baseload“ na slnko, vietor, vodu. Opakovane siahajú po riešeniach, ktoré v dnešnej situácii zlyhali aj v minulosti, ale veria na iný výsledok. Nie, neporadí sa. Ešte raz: dodatočných 25 GW z FR, 1,5GW z Fínska a 0,4GW zo Slovenska urobí rozdiel o 3 mesiace oproti koncu augusta. Samozrejme priprší, prifúkne a plynu budú plné zásobníky, takže aj elektriny sa bude vyrábať výrazne viac ako dnes a/alebo pred 2 týždňami, keď sa ceny dostali na maximum.

Na web sme dali online prehľad ceny palív v Európe:

https://databezpatosu.sk/2022/08/29/2711/

Náš dashboard = animácia od Libor Hornych:

https://bit.ly/3RnBLuL

Ceny palív v regióne:

https://bit.ly/3PNE4X9

Ceny ropy na burzách:

https://bit.ly/3QDCYg1

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

 
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite