Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Prezidentka: Alžbeta II. predstavovala pokojnú stabilitu počas svojho vládnutia

.sita .slovensko

Zuzana Čaputová tvrdí, že si ju budeme pamätať plnú energie a zvedavosti.

Prezidentka: Alžbeta II. predstavovala pokojnú stabilitu počas svojho vládnutia SITA/Martin Medňanský

silná žena, matka, vládkyňa, štátnička, ktorá predstavovala pokojnú stabilitu počas dlhých rokov svojho vládnutia, napísala na sociálnej sieti prezidentka Zuzana Čaputová o kráľovnej Alžbete II. Prezidentka tvrdí, že príbeh kráľovnej je v mnohom inšpiráciou a jej „odchod je koncom jednej celej éry“. Ďalej uviedla, že vždy bola pevným bodom, ku ktorému sa ľudia upínali.

Prezidentka vyjadrila úprimnú sústrasť celej jej rodine, občanom Spojeného kráľovstva i národom Commonwealthu. „Osobne sme sa stretli počas recepcie k samitu NATO v Londýne a charizma a pokoj, ktorý z nej vychádzal, bol pre mňa vtedy výnimočným okamihom,“ napísala Čaputová. Dodala, že si ju budeme pamätať plnú energie a zvedavosti. „Poznali sme ju ako dievča v uniforme, ktoré pomáhalo britským vojakom počas druhej svetovej vojny, cez emancipovanú mladú kráľovnú, ktorá prevzala kráľovstvo v komplikovaných časoch studenej vojny, po krehkú panovníčku, ktorá sa takmer do posledného dňa svojho života snažila plniť si štátnické povinnosti,“ uviedla prezidentka.

Zuzana Čaputová si spomenula aj na jej návštevu na Slovensku, keď práve vtedy pršalo. „Naše a svetové médiá zaplnili titulky, ako britská kráľovná rozžiarila daždivé Slovensko“. Prezidentka zdôraznila, že kráľovná neostala „uväznená v minulom storočí, pretože vždy chcela a vedela byť súčasná, napriek kulisám, ktoré ju obklopovali“.

Vo veku 96 rokov zomrela vo štvrtok 8. septembra britská kráľovná Alžbeta II. Správu o jej úmrtí oznámil Buckinghamský palác. Nástupcom Alžbety II. a novým britským kráľom sa stane jej syn – princ Charles.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite