Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Dáta bez pátosu: Hrôza, strašenie, katastrofa, panika, úzkosť, kríza...

.dáta bez pátosu .slovensko

Mali sme to tu posledné 2 roky a volalo sa to pandémia. Absolútne negatívne konotácie všade (okrem Švédska). Politici sa chopili kormidla a „​zachránili“​ nás.

Dáta bez pátosu: Hrôza, strašenie, katastrofa, panika, úzkosť, kríza...

Potom prišla ekonomická kríza, predikcie nezamestnaných, všade poklesov, recesie a úpadkov. Politici natlačili neuveriteľné peniaze na strojoch v ECB a veľmi sa divili, keď následne vyskočila inflácia tak, že si niečo podobné pamätajú len ich rodičia.

Teraz tu máme agresiu Ruska na Ukrajine a nedostatok energií a šialenstvo pokračuje, pričom riešenia málokto vidí a dáta nečíta takmer nikto. 

Skúsime vniesť trochu pokoja do Vašich domovov. Ponúkame 2 linky na prečítanie výborných analytických článkov a grafov:

https://www.icis.com/explore/ a https://www.bruegel.org/

Nie, vojna na Ukrajine nemôže za vysoké ceny energií. Rusko sa hralo s cenou plynu už 3 roky, ak nie 12 a takto pred rokom bola cena plynu len o 40% nižšia. A to nebola vojna.

S vlniacimi sa dodávkami plynu z Ruska a s jeho nespoľahlivosťou sa EÚ hlavne za posledných 12 mesiacov vysporiadalo:

  1. Z dominancie 35% sa dostalo Rusko na 10%-ný podiel na dovoze plynu do EÚ
  2. V Nemecku bol znárodnený zásobník Gazpromu s kapacitou 8 miliárd m³ a namiesto "prázdna" minulú zimu je tam už teraz 5 miliárd m³ a v dohľadnej dobe bude plný na 8 miliárd
  3. V zásobníkoch v EÚ (a to počúvame 6 mesiacov o sústavných problémoch s plynom z Ruska) je už dnes takmer 90 miliárd m³. Veľmi pravdepodobne sa vďaka teplému počasiu dostane EÚ blízko 100 miliárd m³ do 4-5 týždňov a možno sa v októbri naplnia aj na maximum 106 miliárd m³

EÚ si stanovilo cieľ napliť zásobníky na 80% k 1. novembru. Bez fanfár bol tento cieľ splnený k 31. augustu. Nemecko neskôr stanovilo na 1. novembra 95% cieľ a to by celú Európu posunulo na 84% k 1. novembru. Tam budeme tento víkend a nie 1. novembra. Je to napriek mizerným ruským dodávkam plynu super úspech. Detailné dáta k aktuálnej situácii naplnenosti zásobnikov najdete na našom webe:

https://databezpatosu.sk/category/zemny-plyn/

Slovensko je dnes plné na 80% a sme premiantom v Európe, máme vysoké zásoby (stav), ale relatívne nízke dodávky (prítok).

PREČO NIKTO NEHLÁSI ÚSPECHY?

Politici milujú ak môžu zachraňovať ľudí a míňať na to v dobrej viere ich peniaze a regulovať všetko možné, čo by im v normálnych stabilných časoch nebolo dovolené. Pozrite si len nezmysly o znárodňovaní SE u nás. Nerozumejú dátam, nechápu trendy, ale púšťajú sa do avantúr, ktoré nutne skončia zle-nedobre.

KDE JE DNES CENA PLYNU

Cena plynu je samozrejme šialená. Ide o spotové ceny, ale aj budúce dodávky v krátkej budúcnosti. Sme o 40% vyššie ako minulý september, a v strede augusta tohto roku sme boli 11-15 krát vyššie ako pred Covidom.

Ale NIKTO nám a Vám nepovedal, že z maximálnej ceny v strede augusta sme DNES o 20% nižšie a cena vyslovené letí dole, aj v dôsledku padajúcej ceny ropy. Dnes bol Brent na USD 78, čo je oproti maximu v júni na USD 120 pokles 35%. Držme si palce.

PREDIKCIA ZIMY

Veľké analytické domy vedia predikovať, na základe priemerov z minulých rokov, čo nás od októbra do apríla čaká:

  • za 2 štvrťroky budeme potrebovať 300 miliárd m³ plynu, ak nebudeme šetriť. Ciele šetrenia v EU sú 10% až 15%. 
  • denne vie EÚ vyprodukovať alebo cez LNG, z Nórska, z Alžírska dodať spolu 1 miliardu m³ plynu. To je za 2 štvrťroky 180-200 miliárd.
  • ak k dodávkam 200 miliárd pridáme 100 miliárd v zásobníkoch, dostaneme presne spotrebu 300 miliárd. 

Áno: pri nešetrení, pri nenavýšení dodávok, pri nulových dodávkach z Ruska a pri priemernej zime to zatiaľ vychádza na ZERO - ZERO.

1. apríla budeme mať približne 1 miliardu dodávok denne, ale ak bude zima, tak o niečo viac dopyt, ale ak bude už teplo, tak o niečo menej spotrebu.

A to je za predpokladov:

  • nič sa neušetrí
  • nič oddnes z Ruska nepritečie
  • nič sa v dodávkach oproti kontraktom nenavýši
  • zima bude celkom slušne chladná

Každý jeden deň už teraz v "teplom" septembri "striháme" meter toho zimného obdobia (maximum 8 mesiacov: sept-apríl). A ako vidíte, zatiaľ máme v EÚ žolíka a je teplo a Čierneho Petra má Rus a Putin.

Ešte je pravdou, že Rusko dodáva cez Turkstream a cez Transgas do EÚ a určite minimálne Maďarsko nevypne, asi 60-80 mil. m³ denne. To je mesačne 1 miliarda m³ a do konca mája 2023 rovných 10 miliárd, s ktorými výpočty vyššie nerátali.

ZÁVER

Bolo by užitočné sledovať týždenné dáta:

  • napĺňania zásobníkov k tým 106 miliardám maxima
  • balance: dodávky - spotreba v Európe, kde je teraz prebytok asi 2-3 miliardy týždenne a ide to to zásobníkov
  • kedy sa zvrtne počasie a ten prebytok 2-3 miliardy týždenne začneme skurovať v domácnostiach a v inšitúciach
  • cenu plynu, ktorá môže ísť v závese za ropou "DOLE".

Pokles ceny spolu s poklesom objemu dodávok z Ruska by pomohol EÚ financovať spotrebu nižšími financiami a rovnako by výrazne zredukoval príjmy Ruska z vývozu plynu do Európy.

Pri vysokých dodávkach plynu minulý a tento rok a pri vysokej cene boli maximá zárobkov Ruska na úrovni 5 miliárd týždenne len z plynu do EU. Dnes je to pri zredukovaných dodávkach na 1/4 a pri cene o 25% nižšej suma 1 miliardy týždenne. To už bolí, lebo bolo aj o 4 miliardy Eur viac. Ale to bolo maximum.

Každopádne sme spísali asi 7 dobrých správ a 1 veľké riziko: tuhá, chladná, skorá a dlhá zima. Dnes vieme, že v najbližších 14 dňoch nezačne. A to sú dobré správy, priatelia.

Ak chcete a viete podporiť prácu na našich reportoch, môžete tak urobiť na: https://www.patreon.com/databezpatosu

Zdroj pre graf a dáta:

https://gas.kyos.com/gas/

Náš prehľad stavu zásobníkov v Európe a na Slovensku:

https://databezpatosu.sk/.../plyn-aktualne-statist...

Ceny plynu na svetových burzách:

https://tradingeconomics.com/commodity/natural-gas

 Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite