Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Dáta bez pátosu: Pravda, dobré správy a veľký online prehľad zásob plynu v Európe

.dáta bez pátosu .slovensko

Na našej webstránke sme pripravili sekciu suroviny a v nej naplnili časť zemný plyn.

Dáta bez pátosu: Pravda, dobré správy a veľký online prehľad zásob plynu v Európe

k dispozícii máte pre všetky EÚ krajiny dáta o:

  • aktuálnej zásobe,
  • kapacite zásobníkov,
  • ročnej spotrebe – 2021,
  • derivované pomery zásob k ročnej spotrebe,
  • derivované pomery zásob ku kapacite zásobníkov.

dobré správy

Zvykneme prinášať pri katastrofických scenároch aj dobré správy. Dnes to je stav naplnenosti zásobníkov v EÚ. Sú plné na 80 %, čo je o 12 % viac ako takto minulý rok.

Rovnako je dobrou správou, že za posledný mesiac, keď sme počúvali o nedostatku a o nedostatočných tokoch plynu, pribudlo v zásobníkoch v EÚ 12 % ich kapacity. Potrebujeme ešte napĺňať pár dní v auguste a potom 4 – 5 týždňov v septembri – októbri. A tým budú kapacity zásobníkov „technicky“ plné. Nikdy v nich nebolo viac ako 97 %. 

Ak je dnes EÚ na 80 %, do konca augusta môže byť na 82 % a potom každý  týždeň plus 2 – 3 %. Čo to spôsobí?

Ak je súčasný prítok plynu (a počúvame o nedostatku, obmedzeniach, kritickom stave) schopný dodávať relatívny dostatok pre priemysel a aj ohrev vody pre domácnosti/inštitúcie, a dokonca aj pre elektrárne a ešte aj za mesiac plniť zásobníky tempom 3 % ročnej spotreby do zásobníkov, tak:

  • po naplnení zásobníkov bude táto kapacita prítoku k dispozícii pre priemysel, domácnosti/inštitúcie. Ak nepríde chladné počasie a zvýšený dopyt na vykurovanie, bude táto kapacita prítoku (a aj kapacita na trhoch) k dispozícii pre plynové elektrárne. Nestane sa tak naraz, ale postupne v jednotlivých krajinách:

FRANCÚZSKO: má dnes v zásobníkoch 92 % stavu a do 3 týždňov môže veľkú časť dodávok spaľovať v elektrárňach.

NEMECKO: je dnes plné na 83 % a pri tomto tempe a počasí bude mať zásobníky plné na konci septembra. Bude tomu napriek tomu, že aj v nemeckej tlači sa politici predháňajú v katastrofických komentároch a predikciách.

Nemecko dokonca v júli 2022 vyrobilo v plynových elektrárňach napriek „zlým správam“ viac elektrickej energie ako minulý rok v júli (2021). A to bolo prioritou napĺňanie zásobníkov, čo sa aj podarilo.

Ak sa uvoľní denné množstvo takmer 100 mil. m3 alebo 1 TWh plynu, ktoré dnes prúdi do zásobníkov pre energetický sektor, tak bude môcť Nemecko spustiť všetky svoje plynové elektrárne naplno a na celý deň (ide o kapacitu 32 GW), a aj tak ten nadbytočný plyn z dnešných denných dodávok nespáli. Konečný efekt: elektrickej energie by malo byť ako dreva a dosť.

Samozrejme k tomu nepríde, lebo plyn sa nepoužíva na „base load“ produkciu elektrickej energie. A preto by aspoň dočasne malo byť dosť plynu k dispozícii pre odberateľov z iných krajín, segmentov (priemysel).

TALIANSKO: je dnes plné na 82 % a je v podobnej situácii ako Nemecko.

HOLANDSKO: má dnes zásobníky plné na 75 % a je v oneskorení za stavom Nemecka a Talianska asi 2 týždne.

SLOVENSKO: napĺňanie zásobníkov bolo silné v máji a v júni, keď sa naplnilo po 16 % stavu (nárast o 32 %). Následne tempo napĺňania v júli a v auguste kleslo na polovicu – po 8 %. Spolu narástla zásoba o 16 %. To je oproti Nemecku, Francúzsku, Taliansku a Holandsku rozdielny vývoj a súvisí s nedostatkom dodávok. Áno, určite by sme vyššie dodávky vedeli a mali kam natlačiť. Chýba nám do plného stavu asi 8 TWh, čo je asi 700 miliónov metrov kubických plynu. Nejdeme strašiť, ale je fakt, že pán štátny tajomník povedal v rozhovore pre SRO minulý týždeň, že do konca roka máme dostať LEN 900 mil. m3.

predikcia

Budeme sledovať výborné denné dáta plnenia zásobníkov v Európe: https://agsi.gie.eu/

Budeme sledovať vývoj počasia v Európe a ak nepríde k ráznym ochladeniam skôr ako ku koncu septembra, tak budú zásobníky plné.

Ak budú zásobníky plné a neklesne ponuka plynu na trhoch, tak bude veľmi pravdepodobne lacnejší. Sekundárnym efektom bude, že dodávky (denný prítok) bude možné spaľovať v plynových elektrárňach: Španielsko, Taliansko, Benelux, Francúzsko a hlavne Nemecko, a tým pádom bude: LACNEJŠIA ELEKTRICKÁ ENERGIA.

Prekvapivý záver, však? Náznak sme videli už včera, keď elektrická energia stála poobede na trhu 13 eur za 1 Megawatthodinu. Nikto o tom nepísal, lebo JE TO DOBRÁ SPRÁVA: https://bit.ly/3AuWqFx a ceny: https://bit.ly/3AUGeyL

Najväčším problémom Európy bolo, je a bude, že sa do energetiky motajú politici bez znalosti veci a bez vôle pozrieť sa na čísla. Predstavte si, že by takto hovorili do riadenia dopravy na križovatkách alebo radenia vlakov na železničných tratiach. Všetci by sme boli mŕtvi alebo v nemocniciach.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite