Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Podľa prezidentky výročie SNP pripomína, aký ťažký je zápas za znovunadobudnutie slobody

.tasr .slovensko

Prezidentka Zuzana Čaputová dnes poďakovala vtedajším účastníkom SNP za dnešnú slobodu

Podľa prezidentky výročie SNP pripomína, aký ťažký je zápas za znovunadobudnutie slobody SITA/Branislav Bibel

prezidentka SR Zuzana Čaputová dnes na oslavách Slovenského národného povstania (SNP) poďakovala jeho vtedajším účastníkom za dnešnú slobodu. Ako uviedla vo svojom prejave počas oficiálnych osláv 78. výročia vypuknutia SNP v Banskej Bystrici, toto výročie nie je len o uctení si priamych účastníkov, ale je príležitosťou vziať si k srdcu posolstvo tejto dejinnej udalosti.

„Postavili ste sa na odpor okupantom a fašistom. Máte môj hlboký obdiv a úctu,“ povedala prezidentka, ktorá dodala, že hrdinovia SNP sú inšpiráciou pre nás všetkých. „Na SNP je mimoriadny práve ľudský základ – chrabrosť a hrdinstvo ľudí, ktorí sa aktívne zúčastnili na bojoch, ale aj tých, ktorí pomáhali,“ dodala Čaputová. Podľa nej vyvolalo SNP krutú pomstu nacistov najmä na civilnom obyvateľstve. Prezidentka je presvedčená, že táto udalosť mala jednoznačne zmysel. „Už samotný fakt, že sa povstalcom podarilo udržať rozsiahle územie vyvoláva obdiv,“ doplnila.

celý príhovor prezidentky Čaputovej

„Ctení účastníci Slovenského národného povstania,

roky, ktoré uplynuli od Slovenského národného povstania, nič neubrali na statočnosti a odvahe, vás vážení účastníci SNP, s ktorou ste sa postavili na ozbrojený odpor proti nacistickým okupantom a domácim fašistom. Máte môj hlboký obdiv a rešpekt. Vám ďakujeme aj za našu dnešnú slobodu a vlasť vám vašu obetu nikdy nezabudne.

Ste inšpiráciou pre nás ostatných – pretože, ako potvrdzujú udalosti v našom susedstve, aj dnes, v 21. storočí, sa môžu národy ocitnúť v situácii, keď musia čeliť agresii a bojovať za svoju slobodu. Keď obyčajní ľudia, ktorí chodili do práce, študovali, starali sa o svoje rodiny, v sebe objavujú nový rozmer hrdinstva.

Na Slovenskom národnom povstaní je mimoriadny práve tento ľudský základ – chrabrosť a hrdinstvo ľudí, ktorí sa aktívne zúčastnili na bojoch, ale aj mnohých ďalších, ktorí poskytovali materiálnu pomoc, prenášali informácie, či ukrývali partizánov alebo židov s nasadením vlastného života a neraz v krutých podmienkach. Bojovníkov popri nepriateľských zbraniach ohrozoval hlad, zima a choroby.

Slovenské národné povstanie vyvolalo krutú pomstu nacistov najmä na civilnom obyvateľstve. Vyžiadala si 5000 obetí – zrejme viac než samotné boje. Vypálených a zničených bolo 102 obcí. Povstanie bolo potlačené a jeho aktéri museli pred jednotkami Wehrmachtu uniknúť do hôr alebo do oslobodených častí Európy. To však nijako neznižuje význam tejto historickej udalosti.

Podobne ako v prípade útoku na Heydricha a iných ozbrojených prejavov odporu počas druhej svetovej vojny, aj v spojitosti so SNP sa občas objavujú otázniky, či takéto akcie mali zmysel. Odpoveďou je jednoznačné áno. K tomuto záveru nás napokon privedie aj otázka, či bolo možné konať inak. Či existovala a existuje aj iná možnosť, než vzdor proti tyranii a jej predstaviteľom.

Už samotný fakt, že sa povstalcom podarilo udržať rozsiahle územie s približne tridsiatimi okresmi počas dvoch mesiacov, vyvoláva obdiv. Čo je však najdôležitejšie, Slovenské národné povstanie zaradilo Slovensko medzi víťazné krajiny druhej svetovej vojny. Povstaleckú armádu uznali ako súčasť spojeneckých síl Sovieti, Američania aj Briti. Išlo o jedno z najväčších ozbrojených vystúpení v Európe a významne prispelo k porážke Hitlera.

Jasným a čitateľným odkazom Slovenského národného povstania je potom skutočnosť, že pre väčšinu Slovákov bol neprijateľný život v režime, ktorý stál na nadradenosti jedných nad druhými a na potláčaní ľudských práv.

Dnes, rovnako ako pred desaťročiami, je hrozbou snaha podmaňovať si hrubou silou národy, krajiny aj ľudí. Hrozbou sú autoritatívne režimy, ktoré majú ambíciu znovu a znovu sa vracať, hoci v nových, reinkarnovaných podobách.

Imunitu súčasnej spoločnosti voči radikálnym a extrémistickým ideológiám pritom významne znižuje zlyhávanie nás, demokratických volených zástupcov. Sklamanie pretvára voličov na apatických nevoličov alebo stúpencov antisystému. Preto, ak chceme ochrániť odkaz SNP, musí nám záležať na kvalitnom a zodpovednom výkone politiky.

Imunitu našej dnešnej spoločnosti oslabuje aj to, keď sa nám niektorí snažia vnútiť, že sú jedinými nositeľmi odkazu SNP, podávajúc si pri tom ruky s novodobými fašistami. Dávajú tak slovám iný obsah a rozdeľujú spoločnosť. Pričom rozdelená spoločnosť je oslabenou spoločnosťou.

Vážené dámy, vážení páni!

Výročie SNP je príležitosťou nielen si uctiť jeho priamych účastníkov a venovať spomienku obetiam vojny. Je to príležitosť zobrať si k srdcu posolstvo tejto dejinnej udalosti: aký ťažký je zápas za znovunadobudnutie stratenej slobody. Je našou povinnosťou urobiť všetko pre to, aby sme ho už nemuseli podstúpiť.“

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite