Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Zomrel architekt Virgil Droppa starší

.tasr .slovensko

Laureát Ceny Emila Belluša za celoživotné dielo a viacnásobný laureát Ceny Dušana Jurkoviča mal blízko aj k výstavníckej tvorbe a k výtvarnému umeniu.

Zomrel architekt Virgil Droppa starší

vo veku nedožitých 83 rokov zomrel v sobotu (20. 8.) v Bratislave architekt Virgil Droppa starší.  Úmrtie potvrdil pre TASR jeho syn Virgil Droppa mladší.

Spolu so svojou nedávno zosnulou partnerkou Viktóriou Cvengrošovou je Droppa starší autorom viacerých významných stavieb, okrem iných napríklad Národného tenisového centra v Bratislave, televízie Markíza alebo známeho Štúdia L+S. Podpísali sa aj pod rekonštrukciu Starej tržnice a riešenie Námestia slobody či objektu Slovenskej sporiteľne, po ďalšej úprave dnes známeho ako Galéria Nedbalka.

Spolok architektov Slovenska na svojom webe pripomenul, že okrem desiatok projektov a realizácií, ktoré po sebe zanechal, sa  Droppa starší na prelome 80. a 90. rokov podieľal na rehabilitácii za socializmu vylúčených architektov, na obnovení Ceny Dušana Jurkoviča či na novej podobe časopisu Projekt. Bol tiež iniciátorom a patrónom Ceny prof. Jozefa Lacka pre najlepšiu záverečnú prácu spomedzi absolventov zo všetkých architektonických škôl v SR.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite