Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Dáta bez pátosu: Energie v Európe – na dobré správy budeme čakať dlho

.dáta bez pátosu .slovensko

Nie, pán Richard Sulík, veľmi pravdepodobne to nie je tak, že „ešte zapojiť tie tri (jadrové reaktory), čo (Nemci) odstavili minulý rok a je po kríze“​​.

Dáta bez pátosu: Energie v Európe – na dobré správy budeme čakať dlho

problém vysokých cien elektrickej energie v Európe závisí od veľa faktorov a dáta hovoria nasledovné:

   1. Prehľad poklesov a rastov výroby elektrickej energie za 7 mesiacov 2022 oproti 7 mesiacom 2021 priniesla Statista.

Merané cez priemerný celkový výkon 321 gigawatov Európa medziročne klesla o 4 gigawaty. Namiesto rastu máme teda pokles. To je prvá zlá správa pre energeticky náročnú Európu.

   2. Vypnuté jadrovky v Nemecku (k 1.1.2022) robili priemerne minulý rok 3,5 gigawat výkonu. Ak by boli v prevádzke, pomohli by. Ide o 1 % Európskej výroby.

   3. O priemerných 9 gigawatov výrobnej kapacity menej má Európa hlavne kvôli dnes pozastavenej výrobe v jadrových elektrárňach vo FRANCÚZSKU. Minulý rok išiel priemerne výkon 41 gigawatov, v januári 2022 dokonca 47 gigawatov (jadrová energia sa podieľa na výrobe vo Francúzsku aj viac ako 70 %).

Dnes idú jadrové elektrárne vo Francúzsku na 25 gigawatov a pokles je kvôli plánovaným, ale aj neplánovaným odstávkam a aj kvôli nedostatku vody v riekach a teplej vode v riekach (chladia sa ňou reaktory a naspäť sa vypúšťa ešte teplejšia voda).

Pokles jadra vo Francúzsku je teda medziročne v júli viac ako 10 gigawatov. To je 3x toľko ako vypnuté Nemecko. 9 gigawatov je aj priemerný pokles výkonu, a bude to do konca roka horšie.

   4. Pokles hydro je medziročne kvôli suchému počasiu a nedostatku vody v Európe priemerne za 7 mesiacov ďalších 10 gigawatov a zatiaľ to nevyzerá na zlepšenie a návrat výkonov ku koncu roka 2022.

   5. Nie na plyn netreba vsádzať ani groš, ide zima a plynu nebude dostatok, a míňať ho na výrobu elektrickej energie nie je veľkým prísľubom. Skôr príde k poklesu kapacít, čo je vidieť na výrobe elektrickej energie z plynu v Nemecku, kde v posledných mesiacoch (a to je leto) dochádza k útlmu.

   6. Slnka a vetra je priemerne o 14 gigawatov viac hlavne vďaka nárastu vybudovaných kapacít a vďaka peknému počasiu. Ale v noci slnko nesvieti a vietor nefúka vždy. Efektívne využitie vybudovaných kapacít je u Slnka do 30 % a u vetra tiež pod 50 %.

Spoliehať sa hlavne v lete v noci na pomoc „obnoviteľných zdrojov“ je veľké riziko. Slnko v noci nesvieti, vietor v lete fúka menej a vody je rovnako málo a skôr je sucho.

   7. ZOSTÁVA UHLIE. V Nemecku odporný lignit a potom čierne uhlie. Jeho uhlíková stopa je strašná (820 gramov na 1 kWh, pričom plyn má 490 gramov na 1 kWh a jadro 12 gramov na 1 kWh). Produkcia z uhlia narástla. Tých 6 gigawatov produkcie naviac je každú hodinu do ovzdušia 5-tisíc ton. Za 1 deň je to 120-tisíc ton CO2. To je len ten nárast. Celkovo ide do vzduchu 10-krát toľko. Áno: v Európe viac ako 1 milión ton CO2 len z uhlia za deň. GreenDeal, či ako sa to volalo? Možno vo Francúzsku, ktoré vypúšťa na obyvateľa 4-krát menej CO2 ako Nemecko. To je, čo? Ale počuli sme, že NEMCI ZELENÍ EKOLOGICKÍ. Trt borový a figa drevená. Špinia po celej Európe a vietor to roznesie...

Európa mala produkovať menej toho CO2, ale vďaka nárastu produkcie elektrickej energie z uhlia bude tento rok produkovať viac. Len Nemecko včera vypúšťalo 250 ton CO2 za minútu.

Ak by boli išli naďalej tie nemecké jadrovky s 3,5 gigawatmi výkonu, tak by nemuseli v Nemecku vypúšťať do vzduchu 3-tisíc ton CO2 každú hodinu. To je za deň kilo na občana Nemecka. Ale prišli zelení a socialisti a politici sa postavili proti vede a v Nemecku rozhodli o zavretí 21 GW výkonu jadrových elektrární. Dnes máme elektrinu za 500 eur megawatt. Gratulujeme, bol to výnimočný rok 2009 a 2011 bol ešte lepší.

   8. Ešte existuje Biomasa a v Nemecku jej je 5 gigawatov a uhlíková stopa je polovičná oproti plynu.

   9. Ešte sú hydro prečerpávacie elektrárne, ktoré fungujú ako baterky. Ak je voda.

   10. Ešte sú topné oleje, čistá katastrofa a niečo medzi plynom a uhlím.

Na a riešením je šetriť. Šetriť, šetriť, šetriť. V Nemecku už majú plány, lebo sú vystrašení. U nás vraj bude dobre a o šetrení hovorí pár ľudí. Pridávame sa k nim. Čokoľvek dnes ušetríte, to sa dá v podstate odložiť do budúcna. A okrem toho tlačíme nižšou spotrebou na nižšie ceny. Nie hneď, ale v horizonte mesiacov a rokov áno.

čo nás čaká do zimy

Nie, jadra výrazne viac nebude, možno nabehnú Mochovce III (to je menej ako 1 tisícina spotreby Európy). Asi nabehne 1 GW vo Fínsku (to sú 2 – 3 Mochovce III), možno pár GW výkonu vo Francúzsku. A možno ponúkne viac Ukrajina, lebo tam továrne už neexistujú a existuje prebytok tak do 1 GW (to je 1/300 potreby Európy)

  • Určite bude menej plynu a nebude lacnejší.
  • Určite bude viac vody, lebo menej už byť nemôže.
  • Určite bude menej slnka, lebo sa skracujú dni a bude viac mrakov.
  • Určite bude viac vetra, lebo v zime to tak je.

A určite Nemecko, Francúzsko, Taliansko a Poliaci nakopnú uhoľné elektrárne, ale najprv musí byť voda v riekach, aby sa to uhlie dalo voziť do elektrární.

Tak sme hádam vniesli viac svetla do problematiky:

  •  koľko sa spotrebuje,
  •  koľko sa vyrábalo,
  •  koľko sa vyrába,
  •  koľko sa možno bude vyrábať.

Modliť sa budeme za neskorý príchod zimy a za jej slabú verziu. A za skoré zrážky v Európe a veľa snehu v zime na horách = hop, to sme nechceli. A keď prší, nie je slnko. Ale zas fúka.

Pokoný koniec leta a prázdnin, priatelia. Momentálne je jadrom problému to, že nie je dostatok toho jadra. Plyn mal vždy byť len medzičlánok. A dočasne, lebo je to polovičný humus ako uhlie. Takže to nie je riešeNIE. A to už obchodníci v Nemecku pochopili. Bola to drahá lekcia. Elektrinu chceli mať lacnú, veľa a zelenú. Nemajú ani jedno. Ako to bolo s tou vojnou a hanbou, pán Churchill?

Kredit Denníku N: https://e.dennikn.sk/minuta/2972005

Statistea: https://www.statista.com/.../europe-energy-supply-in-type/

EÚ za prehľady: https://bit.ly/3c5iBK1

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite