Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

ĽSNS nemá potenciál ohroziť demokraciu. Generálna prokuratúra odôvodnila zamietnutie žaloby

.sita .slovensko

Na prípadné podozrenia z protiprávneho konania konkrétnych osôb spájaných so stranou, o ktorých doposiaľ právoplatne nerozhodli príslušné orgány, nebolo podľa Generálnej prokuratúry SR možné prihliadať a pre prípadné podanie žaloby na rozpustenie politickej strany sú ako dôkazy nepoužiteľné.

ĽSNS nemá potenciál ohroziť demokraciu. Generálna prokuratúra odôvodnila zamietnutie žaloby SITA/JANA BIROŠOVÁ

pri posudzovaní splnenia zákonných podmienok na podanie žaloby na rozpustenie politickej strany Kotlebovci – Ľudová strana Naše Slovensko (ĽSNS) Generálna prokuratúra SR (GP SR) analyzovala podmienky vyplývajúce z judikatúry Európskeho súdu pre ľudské práva, ako aj rozsudku Najvyššieho súdu SR z apríla 2019, ktorým bola zamietnutá žaloba generálneho prokurátora na rozpustenie tejto politickej strany. Uvádza sa to v stanovisku prokuratúry, ktoré poskytol hovorca Dalibor Skladan. Podľa neho prokuratúra zohľadnila, že citovaný rozsudok NS SR predstavuje prekážku „res iudicata", a preto je možné prihliadať len na skutočnosti, ktoré nastali po jeho právoplatnosti. Na prípadné podozrenia z protiprávneho konania konkrétnych osôb spájaných s predmetnou stranou, o ktorých doposiaľ právoplatne nerozhodli príslušné orgány, nebolo podľa GP SR možné prihliadať a pre prípadné podanie žaloby na rozpustenie politickej strany sú ako dôkazy nepoužiteľné.

„Rozpustenie politického subjektu je závažný zásah do fungovania demokratickej súťaže politických strán a hnutí. Je prostriedkom „ultima ratio“ pri obrane demokratických princípov, na ktorých je budovaná naša spoločnosť," pripomenul Skladan. Zároveň doplnil, že rozpustenie politickej strany je v demokratických podmienkach odôvodniteľné iba v prípade, ak smeruje k ochrane samotnej podstaty demokracie.

Päťčlenný senát správneho kolégia Najvyššieho súdu SR v apríli 2019 zamietol žalobu generálneho prokurátora SR na rozpustenie ĽSNS. Prokuratúra žiadala rozpustiť stranu ešte v máji 2017, keď argumentovala jej politickým programom a cieľmi. Súd pri vyhlásení rozsudku konštatoval, že politická strana neohrozuje demokratickú spoločnosť bezprostredne odvolávajúc sa na judikatúry vyšších súdov, že k rozpusteniu treba pristúpiť iba v krajných prípadoch. Senát tiež uviedol, že žalujúca strana neuviedla konkrétne prípady, v ktorých porušuje strana Ústavu SR či inú legislatívu.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite