Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Slovensko pošle vojenský vrtuľník a 30 vojakov na pomoc s požiarom v Českom Švajčiarsku

.sita .slovensko

Pri hasení pomáha aj vrtuľník Mi171 OM-BYH z Leteckého útvaru Ministerstva vnútra SR.

Slovensko pošle vojenský vrtuľník a 30 vojakov na pomoc s požiarom v Českom Švajčiarsku SITA/JEROME DELAY/AP/SITA

vláda dnes na mimoriadnom rokovaní schválila vyslanie do 30 príslušníkov Ozbrojených síl SR (OS SR) spolu s vrtuľníkom UH-60M Black Hawk s hasiacim modulom a príslušnou kolesovou technikou na pomoc v boji proti požiaru, ktorý vypukol v českom národnom parku České Švajčiarsko. „Pomoc Českej republike som avizoval ihneď po dodržaní protokolov, ktoré boli nutné po nasadení našich vojakov a techniky v Slovinsku. Zároveň ďakujem profesionálom z ozbrojených síl za pripravenosť a odhodlanie pomáhať všade tam, kde je to potrebné,“ uviedol minister obrany Jaroslav Naď (OĽaNO) po mimoriadnom rokovaní vlády.

Lesný požiar v Národnom parku České Švajčiarsko vyčíňa už piaty deň a hasičom sa ho stále nepodarilo uhasiť. Oheň už zničil viac ako 1 600 hektárov lesa a slovenskí hasiči sa aktívne podieľajú na zdolávaní tohto rozsiahleho požiaru. Pri hasení pomáha aj vrtuľník Mi171 OM-BYH z Leteckého útvaru Ministerstva vnútra SR, ktorý včera vykonal 90 zhodov na požiarisko. V stredu popoludní ich českí kolegovia požiadali o vytvorenie plniaceho miesta pomocou fireflexu s objemom 54-tisíc litrov vody. Ten sa podarilo postaviť a plne sprevádzkovať na východnej strane požiaru pri dedinke Mezna.

Na mieste požiaru zasahuje približne 500 hasičov. Pomáhajú aj vrtuľníky z Poľska a Slovenska. Dnes by mali do akcie nasadiť špeciálne lietadlá Canadair s veľkokapacitnými nádržami z Talianska, ktoré by mohli podľa českého ministra vnútra Víta Rakušana priniesť zásadný pozitívny prielom.

„Od nedeľného rána horia v okolí obce Hřensko lesné porasty, požiar sa postupne rozšíril na rozlohu stoviek hektárov. Do hasenia bolo postupne zapojených päť vrtuľníkov a ďalšia technika. Oblasť Hřenska a Vysokej Lípy je uzavretá, správa parku žiada návštevníkov, aby do národného parku nechodili,“ zhrnul pre Novu hovorca Správy NP České Švajčiarsko Tomáš Salov. Dodal pritom, že areál Pravčickej brány s objektom Sokolieho hniezda nebol požiarom zásadným spôsobom poškodený.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite