Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Ministerstvo obrany od začiatku vojny na Ukrajine eviduje 30 priestupkov pre prelety dronov

.tasr .slovensko

Z toho päť prípadov posunuli príslušným správnym orgánom, ktoré sú oprávnené rozhodnúť o výške sankcie.

Ministerstvo obrany od začiatku vojny na Ukrajine eviduje 30 priestupkov pre prelety dronov wikimedia

od začiatku vojny na Ukrajine eviduje Vojenská polícia 30 priestupkov v súvislosti s preletmi dronov nad vojenskými objektami. Z toho päť prípadov posunuli príslušným správnym orgánom, ktoré sú oprávnené rozhodnúť o výške sankcie. Pre TASR to uviedla hovorkyňa Ministerstva obrany (MO) SR Martina Kovaľ Kakaščíková.

„Za priestupok podľa zákona o Vojenskej polícii možno uložiť pokutu do výšky 500 eur a za priestupok na úseku ochrany utajovaných skutočností podľa zákona o ochrane utajovaných skutočností až do výšky 1659,60 eura,“ vysvetlila hovorkyňa. Ako doplnila, väčšinu zo zaznamenaných priestupkov, 27, posudzovali podľa zákona o Vojenskej polícii.

Ministerstvo obrany chce v súvislosti s nárastom nepovolených preletov bezpilotných lietadiel nad vojenskými objektmi posilniť ochranu pred nežiaducou činnosťou dronov. Tento týždeň predložilo do medzirezortného pripomienkového konania novelu, ktorá navrhuje zakázať prelety dronov nad vojenskými objektmi a priestormi, ako aj vojenskými konvojmi a transportmi. V prípade porušenia by mohli zakročiť profesionálni vojaci a vojenskí policajti. Za priestupok má hroziť pokuta do 500 eur, v blokovom konaní a rozkaznom konaní do 300 eur. 

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite