Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Podľa agentúry AKO by voľby vyhral Hlas-SD pred SaS a Smer-SD

.redakcia .sita .slovensko

Agentúra AKO, s.r.o. uskutočnila prieskum volebných preferencií formou telefonického dopytovania (CATI). Výberovú vzorku tvorilo 1000 respondentov. Vzorka bola reprezentatívna voči populácii SR z hľadiska veku, pohlavia, vzdelania, národnosti, kraja. Zber dát prebiehal telefonicky v období 7.7.–14.7.2022.

Podľa agentúry AKO by voľby vyhral Hlas-SD pred SaS a Smer-SD

ak by sa parlamentné voľby konali počas najbližšieho víkendu, vyhrala by ich strana Hlas – sociálna demokracia, ktorú by volilo 20 percent respondentov. Vyplýva to z prieskumu verejnej mienky agentúry Ako pre televíziu Joj, ktorý sa na vzorke tisíc respondentov konal v dňoch 7. až 14. júla. Na druhom mieste by sa ocitla strana Sloboda a Solidarita, ktorú by volilo 14,7 percenta opýtaných, tretia by skončila strana Smer-sociálna demokracia , ktorú by volilo 14,6 percenta respondentov.

Cez brány parlamentu by sa dostalo aj Progresívne Slovensko so ziskom 9,8 percenta, hnutie Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti so ziskom 9,2 percenta a Kresťanskodemokratické hnutie so ziskom 7,2 percenta. Päťpercentné kvórum potrebné na zasadnutie do Národnej rady SR by so ziskom 6 percent prekročilo hnutie Sme rodina a s 5,4 percenta aj hnutie Republika.

Slovenská národná strana by získala 4,1 percenta, Za ľudí 2,2 percenta a Maďarské fórum 1,8 percenta. Strany Dobrá voľba a Umiernení spolu s Kotlebovcami – Ľudovou stranou Naše Slovensko by získali zhodne po 1,5 percenta hlasov.

Otázka znela: „Skúste si predstaviť, že by sa teraz najbližší víkend znovu konali parlamentné voľby do NR SR. Išli by ste voliť? A ktorú stranu alebo hnutie by ste volili? Prečítam vám strany v náhodnom poradí, alebo môžete menovať aj nejakú inú.

  • 16,2% respondentov deklarovalo, že nepôjde voliť
  • 1,4% nechcelo odpovedať
  • 17,3% nevedelo koho by išli voliť

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite