Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Premiér vyzdvihol odkaz prijatia Deklarácie o zvrchovanosti SR

.tasr .slovensko

Prijatie Deklarácie o zvrchovanosti SR je súčasťou unikátnej cesty k slovenskej demokratickej samostatnosti. Skonštatoval to premiér Eduard Heger (OĽANO) pri príležitosti 30. výročia prijatia deklarácie.

Premiér vyzdvihol odkaz prijatia Deklarácie o zvrchovanosti SR SITA/Úrad vlády SR

podčiarkol, že moderný a demokratický národ si musí pripomínať významné míľniky vlastnej histórie. Upozornil však aj na zneužívanie sviatku s cieľom vyvolať nenávistné nálady.

„Deklaráciou o zvrchovanosti sa Slováci neprihlásili len k právu na sebaurčenie, ale rovnako je dôležité, že tento emancipačný proces sa mal odohrávať s rešpektom k právam každého občana, národov, národnostných menšín, a to v súradniciach demokracie a humanizmu,“ uviedol predseda vlády. V súčasnosti podľa neho vidieť, že rozhodnutie definitívne rozdeliť Československo bolo správne a naše dva národy neodcudzilo. Vyzdvihol pritom vzájomné vzťahy Čechov a Slovákov.

Pripomínaním si historických udalostí si podľa premiéra budujeme autentické vlastenectvo a hrdosť na svoju krajinu. "Vlastenectvo však nemá nič spoločné s nacionalizmom a nenávistnými prejavmi. Výročia prijatia Deklarácie o zvrchovanosti sa niekedy zneužívajú na vyvolanie nacionalistických až nenávistných nálad, čím dochádza k dehonestovaniu aj samotnej deklarácie," zdôraznil. Podotkol, že deklarácia umožnila Slovensku stať sa emancipovaným národom pevne zakotveným v európskych a transatlantických štruktúrach a takéto dehonestovanie si nezaslúži.

Premiér preto vyzýva, aby sa miesto vyvolávania nacionalistických vášní a falošného vlastenectva pri takýchto príležitostiach radšej hovorilo o tom, že chceme modernú, úspešnú a demokratickú krajinu, ako aj o možnostiach dosiahnutia tohto cieľa.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite