Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

SaS: Kritika voči prezidentke je neoprávnená

.sita .slovensko

Podľa strany SaS je správne, že prezidentka funguje ako kontrola nad parlamentom a vládou.

SaS: Kritika voči prezidentke je neoprávnená SITA/AP Photo/Petr David Josek, File

strana Sloboda a Solidarita (SaS) považuje kritiku voči prezidentke SR Zuzane Čaputovej, ktorá sa obrátila na Ústavný súd SR v súvislosti so schváleným balíčkom prorodinných opatrení, za neoprávnenú. „Rozhodnutie prezidentky potvrdilo dôležitosť systému bŕzd a protiváh v demokracii. Toto je jasný signál, že parlament a vláda nemôžu svojvoľne porušovať zákon. Pani prezidentka využila svoje ústavné kompetencie, zatiaľ čo Igor Matovič pri znásilňovaní legislatívneho procesu porušil zákon. Kritika na ňu je v tejto veci preto neoprávnená,“ uviedol predseda SaS Richard Sulík.

Podľa strany SaS je správne, že prezidentka funguje ako kontrola nad parlamentom a vládou. „Jej postup je správny aj v prípade balíčka, kde boli podozrenia z porušenia ústavy, pravidiel rozpočtovej zodpovednosti a podozrenia z diskriminácie. Pani prezidentka dokonca vopred korektne poslancov informovala, že ak bude veto prelomené, bude sa musieť obrátiť na Ústavný súd. Poslanci mali možnosť veto neprelomiť, schváliť iba časti zákona platné v roku 2022 a zvyšok nechať prejsť riadnym procesom, čím by sa vyhli Ústavnému súdu. To sa však nestalo, veto prezidentky prelomili spolu s fašistami. Preto nie je čo prezidentke vyčítať,“ doplnil podpredseda SaS a minister školstva Branislav Gröhling.

Minister financií Igor Matovič (OĽaNO) včera ostro skritizoval prezidentku na sociálnej sieti. Ako minister uviedol na sociálnej sieti, nenávisť voči nemu prezidentku metá natoľko, že „v pohode obetuje osud 2,5 milióna detí a rodičov". „Do krvi bojovať proti pomoci rodinám v takto ťažkej dobe môže len človek, pre ktorého sú rodiny len čísla. A ja sa hanbím, že máme takú prezidentku. Vážne by som chcel vidieť ten uprený pohľad pani prezidentky do očí slobodnej matky s dvoma školopovinnými deťmi, ktorej chce prezidentka doslova ukradnúť 3.121 eur navyše ročne z rodinného rozpočtu,“ napísal minister financií.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite