Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Slovensko má dostatok plynu na nadchádzajúcu vykurovaciu sezónu

.sita .slovensko

Zásobníky sú oproti celoročnej spotrebe naplnené na 49 %, čo je druhá najvyššia hodnota v Európe.

Slovensko má dostatok plynu na nadchádzajúcu vykurovaciu sezónu SITA/Jana Birošová

slovensko má dostatok plynu na nadchádzajúcu vykurovaciu sezónu. Na utorkovej tlačovej besede to potvrdil minister hospodárstva Richard Sulík. „Dnes môžeme s konečnou platnosťou oznámiť, že Slovensko má plynu dosť na celú budúcu vykurovaciu sezónnu, teda až do konca marca 2023,“ uviedol. Zásobníky sú podľa neho oproti celoročnej spotrebe naplnené na 49 %, čo je druhá najvyššia hodnota v Európe.

Minister zdôraznil, že Slovenský plynárenský priemysel (SPP) dokáže nahrádzať výpadky plynu, ktorý k nám prúdil z Ruska, či už plynom z Nórska alebo formou LNG. „Aj keď od zajtra nepritečie ani meter kubický plynu z Ruska, pokiaľ budú dodržané iné zmluvy, sme vybavení až do konca vykurovacej sezóny budúceho roku,“ doplnil s tým, že sa to týka tak priemyselných podnikov ako aj domácností.

Pri dnešnom nastavení priemyslu teda podľa Sulíka nepríde k žiadnym obmedzeniam. Ako však upozornil, môže sa stať, že napríklad veľké firmy začnú masívne presúvať výrobu na Slovensko a budú teda logicky potrebovať viac plynu. „Tam sa môže stať, že dodatočné dodávky nebudú,“ pripustil. Všetky odbery, ktoré však v slovenskom priemysle bežia dnes, budú podľa neho dodržané.

SPP zároveň počíta aj s tým, že niektoré dodávateľské firmy môžu skrachovať alebo môžu odovzdať svoje licencie. „Aj s týmto SPP ráta, aj na toto ma vytvorené rezervy,“ uzavrel minister.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite