Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Slovensko podporí štatút kandidátskej krajiny pre Ukrajinu a Moldavsko

.tasr .slovensko

Slovensko na summite EÚ, ktorý vo štvrtok popoludní začína v Bruseli, podporí udelenie štatútu kandidátskej krajiny pre Ukrajinu a Moldavsko a zároveň podporí aj poskytnutie európskej perspektívy pre Gruzínsko. Uviedol to predseda vlády SR Eduard Heger po príchode do Bruselu, informuje spravodajca TASR.

Slovensko podporí štatút kandidátskej krajiny pre Ukrajinu a Moldavsko SITA/Branislav Bibel

premiér pripomenul, že aj odporúčanie Európskej komisie jasne hovorí v prospech udelenia kandidátskeho štatútu pre Ukrajinu a Moldavsko, čo je však spájané s významnými reformami. V prípade Gruzínska sa neskoršie udelenie toho istého štatútu rovnako spája s reformnými krokmi.

„To všetko bude predmetom diskusie. Vo všeobecnosti si myslím, že tá zhoda na Ukrajine tu je – a to je teraz najdôležitejšie, pretože je to krajina zmietaná vojnou,“ opísal situáciu Heger.

Dodal, že Ukrajina je aj pre Slovensko kľúčovým a strategickým štátom – a to z hľadiska ekonomického rozvoja SR, ale aj z pohľadu bezpečnosti. Heger priznal, že v tomto štádiu si nikto netrúfne odhadnúť, ako dlho potrvá Ukrajine prístupový proces, dôležité však je, aby neprestala vo svojom úsilí a zvyšovala svoje reformné tempo. 

V tomto úsilí pomôže Ukrajine aj zvyšok Európskej únie vrátane Slovenska, zdôraznil Heger. Poukázal, že Slovensko vie poskytnúť vlastnú skúsenosť s predvstupovými reformami, pričom slovenské firmy zas môžu byť zapojené do povojnovej rekonštrukcie Ukrajiny. "Ak sa podarí pozdvihnúť prosperitu Ukrajine, je tu šanca, že celé východné Slovensko bude z toho ekonomicky ťažiť," vysvetlil.

Prvá časť summitu je venovaná tematike západného Balkánu, kde na otvorenie prístupových rokovaní čaká Albánsko a Severné Macedónsko. Pre bilaterálne problémy so Severným Macedónskom však Bulharsko tento proces blokuje.

Heger vníma udelenie kandidátskeho štatútu Ukrajine a Moldavsku ako reštart spolupráce EÚ so západným Balkánom. Pripomenul, že tento proces je nastavený na otvorenosti zo strany EÚ a na pripravenosti jednotlivých krajín.

Upozornil, že EÚ trvá na procese založenom na zásluhách, bez skratiek či zrýchleného konania a znižovania latky kvality príprav, pričom Únia poskytne predvstupovú pomoc každej krajine, ktorá o to požiada. "Aj Slovensko trvá na tom, že každá krajina musí mať individuálny prístup a individuálnu pomoc," odkázal Heger.

Podľa jeho slov Slovensko sa v tejto veci stotožňuje s návrhom, ktorý predložilo francúzske predsedníctvo v Rade EÚ, a tiež trvá na tom, že do prístupových rokovaní by nemali byť vťahované bilaterálne záležitosti, ako je to v prípade Bulharska a Severného Macedónska.

"Bude o tom intenzívne diskusia, ale pre nás je dôležité, aby sme krajiny západného Balkánu mali ochotné a motivované stať sa členmi európskej rodiny a je dobré, keď máme na ne vplyv my, a nie niekto iný," dodal slovenský premiér.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite