Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Poslanci OĽaNO chcú funkčný mechanizmus trestania verejných funkcionárov za spôsobenú škodu

.sita .slovensko

Návrh podľa poslancov vychádza z jednej z najzásadnejších priorít vlády, ktorá je zakotvená v jej programovom vyhlásení v kapitole o boji proti korupcii, aby Slovensko bolo férovou a transparentnou krajinou.

Poslanci OĽaNO chcú funkčný mechanizmus trestania verejných funkcionárov za spôsobenú škodu SITA/Jana Birošová

zaviesť funkčný mechanizmus „trestania“ prešľapov a pochybení verejných funkcionárov pri nakladaní s verejnými prostriedkami má návrh novely zákona o zodpovednosti za škodu spôsobenú pri výkone verejnej moci. Navrhovaná právna úprava nariaďuje iniciovať konanie z úradnej povinnosti, pričom v mene štátu alebo v mene územnej samosprávy koná generálny prokurátor SR. Novelu predložila do parlamentu skupina poslancov vládneho hnutia Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO).

Stanovujú sa zásady nakladania s verejnými prostriedkami alebo majetkom štátu alebo územnej samosprávy. Tieto zásady zabezpečujú, aby verejný činiteľ verejnými prostriedkami neplytval, starostlivo zvážil ich využitie a aby sa snažil nachádzať čo najekonomickejšie riešenia situácií, ktoré sa môžu vyskytnúť.

„V prípade, že verejný činiteľ nekoná v súlade s týmito zásadami alebo inými povinnosťami, ktorými je viazaný, zodpovedá za spôsobenú škodu. Rozsah zodpovednosti verejného činiteľa v zmysle navrhovanej právnej úpravy je koncipovaný nielen na základe úmyselného konania, ale aj na základe nedbanlivostného konania,“ píšu predkladatelia v dôvodovej správe. O takzvanú vedomú nedbanlivosť, bežne používanú aj v oblasti trestného práva, ide vtedy, keď verejný funkcionár vedel, že svojím konaním môže spôsobiť škodu štátu alebo územnej samospráve, ale bez primeraných dôvodov sa spoliehal, že škodu nespôsobí.

Návrh podľa poslancov vychádza z jednej z najzásadnejších priorít vlády, ktorá je zakotvená v jej programovom vyhlásení v kapitole o boji proti korupcii, aby Slovensko bolo férovou a transparentnou krajinou.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite