Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Ústavný súd rozhodol, že obžalobu je možné podať aj pred vybavením návrhu podľa paragrafu 363

.sita .slovensko

Ústavný súd SR vo veci bývalého špeciálneho prokurátora Dušana K. potvrdil správnosť právnych úvah a záverov uznesenia Najvyššieho súdu SR zo 7. decembra 2021.

Ústavný súd rozhodol, že obžalobu je možné podať aj pred vybavením návrhu podľa paragrafu 363 SITA/BRANISLAV BIBEL

ústavný súd SR (ÚS SR) potvrdil, že je možné podať obžalobu aj pred vybavením návrhu na postup podľa paragrafu 363 Trestného poriadku. Informoval o tom Úrad špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) vo svojom profile na sociálnej sieti. ÚS SR totiž vo veci bývalého špeciálneho prokurátora Dušana K. potvrdil správnosť právnych úvah a záverov uznesenia Najvyššieho súdu SR zo 7. decembra 2021. Tie sa týkali práve problematiky podania obžaloby prokurátorom ÚŠP pred vybavením návrhu obvineného na postup podľa paragrafu 363.

„Už zo samotnej skutočnosti, že zákonodarca v ustanovení paragrafu 364 odseku 3 Trestného poriadku obmedzuje z časového hľadiska oprávnenie generálnej prokuratúry zrušiť právoplatné rozhodnutie prokurátora alebo policajta podľa paragrafu 363 tak, že k tomu môže dôjsť len do šiestich mesiacov od právoplatnosti napadnutého rozhodnutia, je celkom zrejmé, že Trestný poriadok priamo počíta so situáciou, keď k meritórnemu posúdeniu dôvodnosti návrhu na postup podľa paragrafu 363 vôbec nedôjde,“ dodal ÚS SR.

Koncepcia mimoriadneho opravného prostriedku paragrafu 363 teda umožňuje, aby bolo takémuto návrhu de facto nevyhovené tým, že sa o ňom nerozhodne v stanovenej lehote.

Paragraf 363 Trestného poriadku umožňuje generálnemu prokurátorovi zrušiť právoplatné rozhodnutie prokurátora alebo policajta, ak ním bol porušený zákon.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite