Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Slovensko pôjde pred Súdny dvor EÚ pre smernicu o audiovizuálnych mediálnych službách

.sita .slovensko

Členské štáty mali smernicu preniesť do svojich legislatív a informovať o tom Európsku komisiu do 19. septembra 2020.

Slovensko pôjde pred Súdny dvor EÚ pre smernicu o audiovizuálnych mediálnych službách SITA/Yoshikazu Tsuno/Pool Photo via AP Prezidentka Európskej komisie Ursula von der Leyen

slovensko pôjde pred Súdny dvor Európskej únie (EÚ), pretože netransponovalo revidovanú smernicu o audiovizuálnych mediálnych službách. Rozhodla o tom Európska komisia (EK), ktorá požiadala o uloženie finančných sankcií. Pred súdny dvor pôjde aj Česká republika, Írsko, Rumunsko a Španielsko. Členské štáty mali smernicu preniesť do svojich legislatív a informovať o tom EK do 19. septembra 2020. Krajiny vrátane Slovenska si túto svoju povinnosť nesplnili po opakovaných výzvach, že EK tieto prípady postúpi Súdnemu dvoru Európskej únie. V tlačovej správe o tom informovala Ingrid Ludviková z tlačového oddelenia Zastúpenia Európskej komisie v SR.

Smernica o audiovizuálnych mediálnych službách upravuje celoúnijnú koordináciu právnych predpisov týkajúcich sa všetkých audiovizuálnych médií. Bola revidovaná v roku 2018 a stanovuje normy týkajúce sa mediálneho obsahu pre celú EÚ pre všetky audiovizuálne médiá a platformy na zdieľanie videí. Cieľom nových pravidiel je vytvoriť bezpečnejšie, spravodlivejšie a rozmanitejšie audiovizuálne prostredie ako aj posilnenie ochrany divákov s dôrazom na bezpečnosť maloletých.

Smernica vytvára rovnaké podmienky pre rôzne typy audiovizuálnych mediálnych služieb, zaručuje nezávislosť národných mediálnych regulačných orgánov. Zachováva kultúrnu rozmanitosť napríklad tým, že sa od poskytovateľov služieb videa na požiadanie požaduje, aby 30 percent ich katalógov tvorili európske diela. Ďalej smernica chráni deti a všeobecne aj spotrebiteľov napríklad stanovením pravidiel na ochranu maloletých pred škodlivým obsahom v online prostredí vrátane ochrany týkajúcej sa služieb videa na požiadanie, a posilňuje ich ochranu, pokiaľ ide o audiovizuálne komerčné oznamy. Bojuje tiež proti rasovej, náboženskej a inej nenávisti prostredníctvom posilnenia pravidiel na boj proti podnecovaniu k násiliu alebo nenávisti a na boj proti verejnému podnecovaniu k páchaniu teroristických činov.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite