Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Šeliga žiada zvolať mimoriadne zasadnutie výboru k Mečiarovým amnestiám

.tasr .slovensko

Téme tzv. Mečiarových amnestií by sa mali venovať členovia Ústavnoprávneho výboru Národnej rady na mimoriadnom zasadnutí. Žiada o to poslanec Za ľudí Juraj Šeliga. Šéf výboru Milan Vetrák hovorí, že výbor by sa mohol konať koncom budúceho týždňa.

Šeliga žiada zvolať mimoriadne zasadnutie výboru k Mečiarovým amnestiám SITA/BRANISLAV BIBEL

šeliga pripomenul, že Mečiarove amnestie boli zrušené pred piatimi rokmi, no prípad vyšetrovania únosu Michala Kováča mladšieho a vraždy Róberta Remiáša prešľapuje na mieste. Na výbor by chcel zavolať aj predsedu Súdnej rady Jána Mazáka, ministerku spravodlivosti Máriu Kolíkovú a špeciálneho prokurátora Daniela Lipšica.

„Je hanbou pre Slovenskú republiku, že už 27 rokov nevie tieto prípady vyšetriť. Išlo o ukážku zneužitia štátnej moci. Je pre nás kľúčové, aby sme poznali pravdu o období, keď štátne orgány neslúžili občanom, ale vybranej skupine ľudí. Tzv. Mečiarove amnestie sú neuralgickým bodom našich dejín, pretože ukázali, ako ľahko možno zamiesť hoc aj vraždu pod koberec. Práve preto musia byť všetky zločiny vyšetrené,“ vyhlásil v stanovisku Šeliga.

Ak sa nepodarí tieto prípady vyšetriť a nerozkryje sa pozadie organizátorov a páchateľov, bude to podľa poslanca hanbou. Vetrák pre TASR uviedol, že od Šeligu ešte nedostal žiadosť o zvolanie výboru. Dodal, že výbor by sa mohol konať vo štvrtok (19. 5.) alebo v piatok (20. 5.).

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite