Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Utlmovanie vysokoškolských študijných programov je realitou

.sita .slovensko

Mnohé školy podľa Slovenskej akreditačnej agentúry pre vysoké školstvo upustili od vypisovania prijímacích konaní na vysokoškolské študijné programy.

Utlmovanie vysokoškolských študijných programov je realitou wikipedia.sk Univerzita Komenského v Bratislave

utlmovanie vysokoškolských študijných programov je realitou, konštatuje Slovenská akreditačná agentúra pre vysoké školstvo (SAAVŠ). Za posledných 15 rokov klesol počet 19-ročných mladých ľudí na Slovensku o 45 percent, čo sa celkovo prejavilo aj na počte uchádzačov o vysokoškolské štúdium. Podľa priebežných informácií plánujú vysoké školy zrušiť viac ako tisíc neperspektívnych študijných programov. Do 1. septembra tak už ponúknu len také, ktoré spĺňajú najnovšie požiadavky akreditačných štandardov. Po zrušení asi tisícky programov v minulom roku ide o redukciu celkového počtu asi o tretinu. V tlačovej správe o tom informovala Lucia Bittnerová zo SAAVŠ.

„Vysoké školy začali programovo utlmovať vzdelávanie v oblastiach, o ktoré u nich bol malý záujem. Súvisí to aj so znižovaním financovania, aj s prípravou na nové akreditácie. Uchádzači o štúdium sa tak presúvajú na iné vysoké školy a pracoviská, o ktoré je väčší záujem a kde ich potom študuje viacej,“ uviedol predseda výkonnej rady SAAVŠ Robert Redhammer.

Predstavitelia veľvyslanectiev Francúzska, Nemecka, Talianska a Španielska zároveň na stretnutí so zástupcami vysokých škôl a SAAVŠ tlmočili znepokojenie nad poklesom možností vzdelávania týchto jazykov a kultúr na Slovensku. „Veľmi podporujeme vysoké školy, aby vstupovali do spolupráce zo zahraničnými vysokými školami, napríklad formou spoločných programov. V priamej previazanosti sa zvyšuje aj kvalita štúdia, študenti zažijú aj iné vzdelávanie, čo utužuje aj vzájomné medzinárodné porozumenie,“ dodal Redhammer.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite