Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Slovensko plastov nezbavíme. Misia „Z“ zlyháva

.lucia Páchniková .slovensko

Prvé mesiace zálohovania plastových fliaš a plechoviek len zrkadlia prípravu celého systému. Spustenie sa odkladalo dva roky. Preto, aby sa krajina na tento krok dobre pripravila. Napokon zaviedla niečo, čo sa chystalo desať mesiacov. Zberné miesta kolabujú, zvoz nie je flexibilný a Slováci majú nové hobby – behajú po obchodoch v nádeji, že kdesi za obal so symbolom Z (to v recyklačných šípkach) dostanú späť svojich pár centov.

Slovensko plastov nezbavíme. Misia „Z“ zlyháva SITA/Tesco SR

v obchodoch sa kopia vrátené plastové flaše a plechovky. Obchodníci majú problém so zvozom vykúpených zálohovaných obalov z predajní. Situácia sa vyostruje najmä cez víkend a sviatky a najmä tam, kde na skladovanie obalov nemajú dostatočný priestor. Upozornila na to aj Slovenská aliancia moderného obchodu a Zväz obchodu SR. Ministerstvo životného protredia vzápätí reagovalo, že zvolá okrúhly stôl. Kedy, to je otázne. Zatiaľ aspoň prisľúbilo, že už počas Veľkej noci posilní zvoz vyzbieraných obalov. Či sa tak naozaj stalo, ukážu zrejme už prvé dni po sviatkoch. 

čo tam po komforte?!

Vyzbierané zálohované obaly by mali putovať zo zberného miesta ku správcovi. Jeho úlohou je (minimálne podľa envirorezortu) optimálne nastavenie zvozu obalov. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite