Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Miroslav Kollár navrhol odvolať predsedu zahraničného výboru Mariána Kéryho

.sita .slovensko

Dôvodom má byť dlhodobé verejne spochybňovanie oficiálnej zahraničnej politiky Slovenska.

Miroslav Kollár navrhol odvolať predsedu zahraničného výboru Mariána Kéryho Boris Németh Predseda strany Spolu Miroslav Kollár

predseda strany Spolu a poslanec Národnej rady SR Miroslav Kollár dnes do parlamentu predložil návrh na odvolanie šéfa Zahraničného výboru NR SR Mariána Kéryho (Smer-SD). Dôvodom má byť dlhodobé verejné spochybňovanie oficiálnej zahraničnej politiky Slovenska, jej predstaviteľov a inštitúcií a opakované šírenie lží a zavádzanie o tvorbe, výkone a súvislostiach zahraničnej politiky Slovenska. Vo viacerých verejných vystúpeniach ako predseda zahraničného výboru v súvislosti s konfliktom na Ukrajine mal Kéry komunikovať stanoviská zhodné s ruskou vojenskou propagandou a v rozpore s bezpečnostno-politickými záujmami Slovenska. Informoval o tom Rastislav Hauliš zo strany Spolu.

„V deň, keď Slovenská republika darovala Ukrajine obranný systém S-300, je čas vysporiadať sa aj s predstaviteľmi ruskej piatej kolóny v oficiálnych štruktúrach Slovenskej republiky. Predseda Zahraničného výboru NR SR Marián Kéry je funkčne jedným z jej najvýznamnejších predstaviteľov. Ako predseda výboru si zjavne „nevšimol“ správy našich spravodajských služieb o ruskej špionáži voči SR. Ignoroval informácie o hybridných útokoch Ruska na naše štátne inštitúcie a naše ukotvenie v EÚ a NATO. A aj napriek tomu, že Rusko zaútočilo na Ukrajinu a zaradilo Slovensko na zoznam svojich nepriateľov, je podľa Kéryho Ruská federácia stále naším priateľom,“ uviedol Miroslav Kollár.

Kéry mal podľa strany Spolu napríklad klamať v relácii RTVS O 5 minút 12, keď spomenul, že pokiaľ sa ruské vojská nepriblížili k ukrajinskej hranici, nikto nebol ochotný viesť s Moskvou žiadny dialóg. Daný výrok mal byť overený nezávislým fact-checking systémom Demagog.sk, ktorý konštatoval, že ide o nepravdivý výrok, nakoľko dialóg medzi Ukrajinou a Ruskom, ako aj medzi Európskou úniou a Ruskom prebiehal a prebieha neustále Problematickým má byť tiež prebratý komunikačný naratív ruskej vojnovej propagandy, keď v relácii RTVS Sobotné dialógy tvrdil, že Slovensko by odovzdaním protiraketového systému S-300 Ukrajine bolo zatiahnuté do vojenského konfliktu. Marián Kéry je podľa Miroslava Kollára tiež jedným z oficiálnych predstaviteľov, ktorý spochybnil vyhostenie 35 ruských diplomatov zo Slovenska. Rozhodnutie slovenskej diplomacie mal tiež verejne označiť za aplikáciu princípu kolektívnej viny.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite