Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Dáta bez pátosu: Naspäť k podstate – kde dnes v delte sme

.dáta bez pátosu .slovensko

Rozumieme, že vo veľmi slabo zaočkovaných regiónoch na východe a na severe Slovenska je situácia v nemocniciach dramatická a v kontraste s juhozápadom Slovenska je jasné, že je to zaočkovaním.

Dáta bez pátosu: Naspäť k podstate – kde dnes v delte sme

je to podobné ako porovnanie Bulharsko a UK alebo Nemecko a Rusko/Ukrajina. A ide o zaočkovanosť seniorov, nie detí. Už sme o tom písali. A nie je to o +5/-5%. Rozdiely medzi Bratislavským a Košickým krajom sú v zaočkovanosti 20%.

PCR TESTY

V delte majú už 3% obyvateľov pozitívny výsledok testu. Dnes je to 175-tísic, a to bolo aj minulý rok, ale na Silvestra. Testujeme veľa a stále viac, a to je dobre, vieme KDE/KTO/KEDY/KOĹKO ľudí je infikovaných. Niekde lepšie, niekde horšie.

Nárast počtu urobených testov vedie zásadne k vyšším číslam pozitívnych. Opomínanie tohto FAKTU pri prezentovaní rekordov je podľa nás chyba. Ak by ste porovnali výsledok zberu dvoch hubárov, pričom prvý sa túlal po lese 4 hodiny a druhý 5 hodín a vyhlásili, že ten druhý je „lepší“, tak je to zjavná chyba.

Minulý týždeň do 14. 11. sa urobilo 146-tisíc testov. je to o 24% viac ako 118-tisíc testov týždeň predtým. Urobili sme normalizáciu toho predchádzajúceho týždňa: ako keby sme testovali toľko ako v minulom týždni. Aby sme „dali hubárom rovnakú šancu“. K metodike v časti pozitivita a pozitívni.

A včera, 15. 11., sme spravili na pondelok rekordných 24-tisíc.

POZITIVITA

Minulý týždeň sme mali pozitivitu 28,6%, týždeň predtým 30,5%. Pred mesiacom bola polovičná na 15% – 17%. Podľa nás je stabilizácia pod 30% a pokles o 2 percentuálne body (6%) výborná, aj keď vzhľadom na nárast počtu testov očakávaná správa. Nestúpame a limitom vyzerá byť rozsah 30% – 35%.

Dodatočný objem testov tento týždeň nad objem z minulého týždňa má samozrejme nižšiu pozitivitu. Pri spomínanej normalizácii budeme rátať konzervatívne s polovičnou pozitivitou.

Stále je problémom 10 prevažne veľmi malých okresov s pozitivitou nad 40%. Východ, Kysuce a Topoľčany:

https://vedapomaha.

 
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite