Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Národná rada schválila zákon o disciplinárnom súdnom poriadku

.tasr .slovensko

Schválením zákona dostáva najvyšší správny súd do svojej pôsobnosti jednu z najdôležitejších agend.

Národná rada schválila zákon o disciplinárnom súdnom poriadku SITA/Jana Birošová

zjednotenie procesných pravidiel disciplinárnych konaní voči sudcom, prokurátorom, notárom a súdnym exekútorom, ale aj odstránenie súčasného neefektívneho stavu disciplinárnych konaní. To sú niektoré z hlavných cieľov vládneho návrhu zákona o disciplinárnom súdnom poriadku, ktorý dnes schválili poslanci národnej rady. Schválením zákona dostáva najvyšší správny súd do svojej pôsobnosti jednu z najdôležitejších agend.

Platná právna úprava disciplinárneho konania nie je rovnaká pre všetky právnické povolania a je charakteristická najmä svojou výraznou roztrieštenosťou. Riešením tejto situácie je schválený vládny návrh zákona, ktorý zjednocuje procesné pravidlá disciplinárneho konania pre viaceré právnické profesie. Zároveň zveruje disciplinárnu právomoc do rúk sudcom z povolania spolu s reprezentantmi stavov.

„Jednotná právna úprava pre vybrané právnické profesie je dôležitá aj vo vzťahu k občianskej spoločnosti a posilneniu dôvery v právny štát. Som presvedčený, že nový disciplinárny súdny poriadok prispeje k vyššej dôvere občanov v justíciu a prinesie ešte väčšiu transparentnosť do disciplinárneho konania,“ povedal predseda NSS SR Pavol Naď, ktorý verí, že rozhodnutia najvyššieho správneho súdu budú do budúcnosti pôsobiť aj preventívne.

 
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite