Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akademická obec žiada o stiahnutie návrhu novely zákona o vysokých školách

.sita .slovensko

Viacerí reprezentanti vysokých škôl potvrdili, že začnú pripravovať svoje pripomienky, ktoré poukážu na problematické časti zákona.

Akademická obec žiada o stiahnutie návrhu novely zákona o vysokých školách TASR/Jaroslav Novák Dekanka Pedagogickej fakulty Trnavskej univerzity Viera Peterková, rektor Univerzity Komenského Marek Števček, prezident Slovenskej rektorskej konferencie Rudolf Kropil, predseda Rady vysokých škôl Martin Putala a predseda Študentskej rady vysokých škôl

predstavitelia akademickej obce opäť žiadajú o stiahnutie návrhu novely zákona o vysokých školách z medzirezortného pripomienkového konania. Ako na tlačovej konferencii uviedol prezident Slovenskej rektorskej konferencie (SRK) Rudolf Kropil sú za zachovanie samosprávy a autonómie vysokých škôl, ako je v súčasnosti, avšak súhlasia s posilnením manažérskej pozície rektora. Podľa rektora Univerzity Komenského v Bratislave Mareka Števčeka sa však navrhovanou úpravou manažérska pozícia oslabí. Okrem nich sa na tlačovej konferencii zúčastnil aj predseda Rady vysokých škôl Martin Putala, predseda Študentskej rady vysokých škôl (ŠRVŠ) Filip Šuran a Viera Peterková za Klub dekanov fakúlt vysokých škôl SR. Viacerí reprezentanti vysokých škôl potvrdili, že začnú pripravovať svoje pripomienky, ktoré poukážu na problematické časti zákona.

Zástupcovia akademickej obce sa vo svojich stanoviskách zhodli na tom, že predložená novela nezodpovedá tomu, čo sa dohodlo na kontaktnej skupine a nereflektuje jej požiadavky. Kropil priblížil, že kontaktnú skupinu vnímal ako pracovnú, kde budú jednotlivé detaily preberať a budú ich postupne odsúhlasovať. Dodal, že nakoniec novelu predstavilo ministerstvo osve a nezapracovalo podnety kontaktnej skupiny. „My sme však ochotní diskutovať a dialóg neuzatvárame. Hovoríme, že vzdelanosť národa je taká významná, že by to mala byť premiérska téma,“ povedal. Pevne verí, že svoje pripomienky do novely zákona dostanú.

Šuran priblížil, že ŠRVŠ si urobila „test fašistom“, ktorý hodnotí zákon možnou situáciou, že by na poste ministra sedel niekto z extrémistickej skupiny.

 
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite