Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Prezidentka vetovala novelu o štátnej službe a štátnej službe policajtov

.tasr .slovensko

Prezidentka SR Zuzana Čaputová vetovala novelu zákona o štátnej službe. Otvára podľa nej priestor na odvolanie zamestnanca z riadiacej pozície bez uvedenia dôvodu, a teda iba z politických dôvodov.

Prezidentka vetovala novelu o štátnej službe a štátnej službe policajtov SITA/Branislav Bibel

vetovala aj novelu zákona o štátnej službe policajtov, ktorá bola k prerokúvanému zákonu o štátnej službe vložená prílepkom. Tento postup je v rozpore s legislatívnymi pravidlami, keďže sa v jednom zákone mení iný, nesúvisiaci zákon. Informoval o tom hovorca hlavy štátu Martin Strižinec.

V prípade zmien, týkajúcich sa policajtov, považuje prezidentka cieľ navrhovanej úpravy za legitímny. Nemožno ho však podľa nej dosiahnuť v rozpore s legislatívnymi pravidlami, cez posilňovanie kompetencií politických predstaviteľov a spôsobmi, ktoré sú podľa judikatúry súdov problematické.

Prezidentka poukazuje, že táto úprava oslabuje princíp politickej neutrality a profesionality štátnej služby, zároveň mení princíp stability štátnej služby. „Vedúci zamestnanci, ktorých bude možné odvolať z riadiacej funkcie bez uvedenia dôvodu, budú vystavení pokušeniu vykonávať štátnu službu v prospech aktuálneho politického vedenia príslušného štátneho orgánu, teda nie politicky neutrálne.

 
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite