Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Dáta bez pátosu: Čo sa mohlo stať a nestalo sa

.dáta bez pátosu .slovensko

Covid Automat farbičkuje podľa zistených „pozitívnych“ testov slovenské okresy. Vľavo hore vidíte dnešnú mapu podľa jeho „surových“ vzorcov, pričom použiteľných žolíkov majú len okresy na juhozápade. Malo by tam byť viac oranžovej.

Dáta bez pátosu: Čo sa mohlo stať a nestalo sa

máme 20 okresov, ktoré majú čísla na čiernu, a nebol by žiaden problém ich podľa automatu dať do čiernej, niektoré majú čísla na dvojnásobku hranice pre čiernu (250) a sú na 7 dňovej incidencii cez 500. To je pol % okresu s pozitívnym testom za posledných 7 dní.

Čo sa stalo a ako rozhodli hygienici, minister s vláda

Žiaden okres nejde do čiernej farby. Ani žiadny celý región nebude v čiernej farbe. V hitparáde okresov na hornej pravej fotke vidíte, že 2 regióny majú konsolidovane vysoké čísla:

  • Za Tatrami: Stará Ľubovňa, Bardejov, Svidník a Stropkov
  • Kysuce+Orava+Žilina

Nedôjde k zásadnému obmedzeniu práv občanov, nepríde ku kritickým zákazom pohybu, mobility a stretávania sa. Spoliehame sa viac na zdravý sedliacky rozum, na pochopenie situácie, na cit a zodpovednosť každého.

Rozumieme, že aj fialová je zásah do práv a slobôd, ale čísla na severovýchode a na severe Slovenska sa začínajú podobať maximám a špičkám z II. vlny na jeseň 2020 a jar 2021. A mnohé okresy stále stúpajú v počte zistených pozitívnych prípadov.

Takéto chápenia situácie a aj urobené rozhodnutia sú náznakom toho, že sa snažíme hľadať balans, ekvilibrium, nie úplne veríme, že lockdown v tomto momente je riešením a že "s vírusom sa učíme žiť". Takto pred rokom sa išiel prijať núdzový stav a v postihnutých okresoch zákaz vychádzania. To dnes nehrozí. Ďakujeme.

Mapka na spodku ukazuje veľmi dobre aká je situácia na Slovensku a ak by sme do nej vložili parametre NEzaočkovania jednotlivých okresov, bolo by to farebne veľmi podobné.

 
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite