Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Výzvou tretej vlny bude „​dlhodobý covid“

.tasr .slovensko

Odborníci predpokladajú, že nemocničné lôžka budú počas ďalšej vlny zapĺňať najmä neočkovaní pacienti a pacienti s inými pridruženými ochoreniami.

Výzvou tretej vlny bude „​dlhodobý covid“ TASR/Michal Svítok Národný ústav srdcových a cievnych chorôb (NÚSCH) v Bratislave. Na snímke lôžko na jednotke intenzívnej starostlivosti.

tretia vlna pandémie bude podľa odborníkov iná ako predošlé. Výzvou pre medicínu bude tzv. „long covid“ alebo „dlhodobý covid“, vyžadujúci širší monitoring pacientov. Upozorňujú na to kardiológovia v súvislosti s tým, že následky ochorenia COVID-19 môžu spôsobiť okrem pľúcnych aj množstvo kardiovaskulárnych ťažkostí. Pomôcť zvládnuť situáciu by podľa nich mohla telemedicína. TASR o tom informovala Slovenská asociácia dodávateľov zdravotníckych pomôcok (SK+MED).

„Pri infekcii COVID-19 môže dôjsť k rozkolísaniu hodnôt krvného tlaku, vzniku arytmií, zápalu srdcového svalu až k akútnemu srdcovému zlyhávaniu. Obávanou komplikáciou môže byť poškodenie koronárnych tepien, vznik  infarktu myokardu,“ vysvetľuje kardiologička Anna Vachulová z Národného ústavu srdcových a cievnych chorôb v Bratislave.

 
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite